Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi gör det bättre för barnen

Replik till V (18/7). Att bekämpa det faktum att barn lever under fattiga förhållanden är mycket viktigt i Alliansens ambition, att bygga ett Sverige där alla barn kan känna trygghet och välbefinnande.

Annons

Det allra bästa receptet mot svaga ekonomiska förutsättningar är att fler får arbete. Grunden för en trygg ekonomi är att man kan leva på sin lön. För oss i Alliansen är det därför viktigt att förbättra låg- och medelinkomsttagares marginaler, så att det finns pengar över när räkningarna är betalda.

Jobbskatteavdraget är en viktig reform. En ensamstående mamma, som är undersköterska, får tack vare jobbskatteavdraget motsvarande en månadslön extra kvar efter skatt, varje år. Det är viktiga tusenlappar som Vänsterpartiet, genom att ta bort jobbskatteavdraget, vill ta ifrån barnfamiljerna och alla andra som arbetar.

Alla barn ska få chansen att växa upp under ekonomiskt trygga förhållanden. Vi i Alliansen tar denna fråga på stort allvar och har därför redan genomfört riktade satsningar till just barnfamiljer. Flerbarnstillägget i barnbidraget har höjts, och föräldrars ekonomi kommer även fortsättningvis stärkas, då vi höjer bostadsbidragets särskilda bidrag för barnfamiljer den 1 januari 2012.

Samtliga barnfamiljer som har bostadsbidrag, i cirka 150 000 hushåll, får del av satsningen. Av dessa hushåll är cirka 135 000 ensamstående föräldrar, med knappa marginaler.

Frågan är vad Vänsterpartiet vill göra? De nämner själva att de vill avskaffa rut-avdraget. Det skapar, tillsammans med rot-avdraget, sänkt restaurangmoms och förstärkt jobbskatteavdrag, tusentals jobb i Sverige, och förbättrar möjligheterna för många att komma in på arbetsmarknaden.

Allt fler använder det alltmer populära rut-avdraget. Enligt en undersökning som Företagarna gjort skapades därmed under förra året 650 nya heltidstjänster, bara i Gävleborg. Säger man, som Vänsterpartiet gör, nej till denna jobbpolitik hotas tusentals jobb. Det skulle slå direkt mot de med svag förankring på arbetsmarknaden, och mot de med lägst inkomster. Det skulle snarare försämra för barn som lever med föräldrar med låga inkomster.

För en minskning av antalet barn, som lever under fattiga förhållanden, krävs en politik som ger föräldrar möjlighet till jobb och egen lön, samt att skapa trygghetsmarginaler för låg- och medelinkomsttagare. Det handlar också om att göra riktade satsningar mot barnfamiljer med små marginaler, där barnbidraget och bostadsbidraget utgör viktiga delar.

På så vis kan fler föräldrar få förbättrad ekonomi och ge sina barn ett tryggare och bättre liv. Om alla länets kommuner vore alliansstyrda så skulle utvecklingen gå fortare även i vårt län, fler få arbete, och fler barn känna trygghet och välbefinnande.

Tomas Tobé (M)

riksdagsledamot, Gävleborgs län

Margareta B Kjellin (M)

riksdagsledamot, Gävleborgs län

Lars Beckman (M)

riksdagsledamot, Gävleborgs län

Hans Backman (FP)

riksdagsledamot, Gävleborgs län

Anders W Jonsson (C)

riksdagsledamot, Gävleborgs län

Lennart Sjögren (KD)

regionpolitiker, Gävleborgs län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons