Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi fungerar bäst i rätt miljö

Nej, som något folklustspel har jag aldrig uppfattat Hemsöborna, inte heller har jag uppfattat Carlsson som en ovedersäglig upplysningsman.

Annons

Däremot tror jag att Strindberg hade en djupare idé om romanen. Från första sidan visar Strindberg på svårigheten för en människa som Carlsson att klara av det nya han utsätts för. Carlsson ville styra båten från Dalarö brygga, men det kunde han inte. Han hade aldrig sett en råseglare förut. Hela historien handlar om Carlssons otillräcklighet. Han var landbo och kom att hamna i skärgården där miljön och livet över huvud taget var något, ingen människa skulle klara av utan problem.

Vad Strindberg kanske menade var att varje människa har sin givna plats. Gusten skulle man tänka skulle inte heller ha klarat livhanken om han blivit placerad i Tivedens skogar.

Så länge Carlsson höll sig till det han kunde, gick det bra. Men han var ingen skärgårdskarl. Och då fick Strindberg rätt. Miljö och livsbetingelser är det som formar människan. Carlsson som landbonde förlorade men Gusten som blivit uppfödd vid hav och den sortens faror, segrade.

Leg. arb

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons