Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi förstår den oro som gnager

/

Först vill vi tacka Hedsta och Letsbo byalag för inbjudan till diskussion om vargen och vi är av uppfattningen att det är ett bra initiativ för att samla, informera och fråga ut de av kommunens förtroendevalda som ställde upp denna kväll, skriver insändarna.

Annons

Ilskan och frustrationen hos många i publiken är förståelig och berättigad, vi känner också samma sak. Vi känner flera av dem som har fått sina tamdjurdödade av vargen och förstår den oro som gnager om när detta ska hända igen.

Vi är båda jägare och hundförare och varje gång vi släpper våra familjemedlemmar på träning eller jakt är det med en klump i magen av oro att vår bästa vän ska få ända sina dagar skrikande i en vargkäft.

Ändå väger detta lätt när vi hör föräldrars oro för sina barn när vargen stryker runt husen och dagispersonalens rädsla att något ska hända under den tid de har ansvaret för barnen så att de tvingas inskränka på de ställen de tidigare vistats.

Vi är av uppfattningen inom Centerpartiet att Art och habitat-direktivet där vargen upphöjts till närapå helgonstatus ska ändras och det har Riksdagsledamöterna Kristina Yngwe och Daniel Bäckström båda (C) krävt. Även EU-kommissionären Fredrik Federley (C) har försökt få igenom dessa ändringar. Det är uppenbart när det gäller rovdjur att inga kostnader eller ansträngningar är för stora när det gäller att forska och skydda dessa djur och att gynnsam bevarandestatus och genetiskt viktiga djur är viktigare än miljön för en allt mer pressad och orolig landsbygdsbefolkning.

Vi är båda positiva till bildande av ett nätverk i syfte att få större tyngd i frågan och komma till en förändring som leder till en tryggare miljö för människor och tamdjur men vi kommer genom fortsatt arbete påminna våra representanter i riksdagen om allvaret i frågan. Vi måste få större lokalt inflytande på besluten och en ändring av överklagandetiden så dessa hinner handläggas i tid innan licensjakt och skyddsjakttiderna går ut.

Avslutningsvis vill vi nämna vår förra länsordförandes svar när hon fick frågan om när hon ville börja jaga varg: ”I morgon!” Vi instämmer till fullo i detta!

Jörgen Brink (C)

Ljusdal

Tommy Olsson (C)

Los

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons