Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi fördömer Israels attack

Vi, socialdemokrater och vänsterpartister i Hudiksvalls kommun, ansluter oss till de röster i världen som fördömer den israeliska statens militära attack på konvojen "Ship to Gaza" den 31 maj som krävde minst nio dödsoffer och ett flertal skadade.

Annons

Vi fördömer också staten Israels blockering av kontakter med passagerarna på de sex fartygen och journalisters och ambassadpersonals möjligheter att tala med dem, vilket ledde till en ensidig nyhetsförmedling kontrollerad av den israeliska staten under krisens första dagar.

Oavsett i vilken mån enskilda passagerare på fartyget Mavi Marmara har tagit till våld mot de bordande attacksoldaterna och fråntagit soldater vapen, så var alla fartygens passagerare obeväpnade och lasten var deklarerad och inspekterad och innehöll inga vapen, utan endast hjälpsändningar till Gazas lidande befolkning. Ingen kan förvånas över att passagerare under ett överfall av tungt beväpnade attacksoldater slogs i desperation när deras fartyg bordades på internationellt vatten.

Oräkneliga fördömanden världen över har hörts – men kommer det att göras något? Under det skoningslösa Gazakriget i december och januari för ett år sedan med 1 400 döda, var vi många som sa att nu gick ändå Israel för långt, nu måste det bli konsekvenser, men åtgärder uteblev. De enda konsekvenserna blev Gazabefolkningens fortsatta och förvärrade lidande.

Men nu har väl ändå Israel gått för långt?! Världen kan väl ändå inte låta Israels brott mot internationell rätt passera ännu en gång, så som åtskilliga gånger förut har skett sedan ockupationens början 1967? Israel struntar kategoriskt i närmare hundra resolutioner som antagits i FN:s säkerhetsråd och FN:s generalförsamling. Men är inte detta droppen?

Vi, socialdemokrater och vänsterpartister i Hudiksvalls kommun, anser att Sverige bör:

• kräva att en oberoende utredning görs av händelseförloppet och att EU använder sig av utredningens resultat för en översyn av relationen till Israel

• kräva att blockaden mot Gaza upphör

• så länge blockaden fortsätter, verka för att EU:s process för uppgradering av handelsavtal med Israel suspenderas och att förutsättningarna utreds för att tillämpa generalklausulen i handelsavtalet som helhet

• omedelbart ta hem den svenska militärattachén från Israel

• lagstifta om förbud mot vapenhandel med Israel

Ännu ett fartyg, Rachel Corrie, är just nu på väg mot Gaza. Passagerarna ger uttryck för den beslutsamhet som hela initiativet bygger på: det finns ingen annan lösning än att världsmedborgare försöker ta sig till Gaza med hjälpsändningar. Och det är allas vårt ansvar att följa vad som sker!

Lena Lindberg

ordförande Socialdemokraterna i Hudiksvall

Alf Norberg

ordförande Vänsterpartiet i Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons