Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi bör gå i spetsen för miljöriktig teknik

Annons

I en insändare den 22 juli argumenterade undertecknad tillsammans med miljöminister Andreas Carlgren för att möta den ekonomiska krisen i Sverige och världen med en omställning till en eko-effektiv ekonomi. Vi framhöll vikten av att ställa om sätten att bygga, bo och transportera oss.

Det kan visa vägen till en hållbar ekonomi, byggd på förnybara resurser. Vi underströk också att energieffektiviseringar är den kanske största och billigaste möjligheten till koldioxidminskning. I repliker på vår insändare har både Bengt O Almstedt och vänsterpartisten Jörgen Myhrman invändningar. Myhrman ägnar sig mest åt retoriska påhopp om bland annat kärnkraften. I den delen ber jag att få hänvisa till mitt inlägg på debattsidan i HT den 28/7 där jag framhåller att förnybar, miljöanpassad energi kommer att spela en allt större roll och kärnkraften en allt mindre roll i framtiden.

Det offensiva målet som regeringen satt upp är att år 2020 ska Sverige använda hela 50 procent förnybar energi. När kärnkraftsbolagen nu åläggs att ta ansvaret för kärnkraftens ekonomi och risker blir det helt enkelt inte lönsamt med mera kärnkraft. Almstedt håller med om att det är bra med en omställning till en grön eko-effektiv ekonomi och att tillväxt behövs i fattigare länder men att det inte är nödvändigt i Sverige.

Jag har lätt för att känna sympati för tanken bakom detta resonemang. Men i praktiken är det svårt att se hur Sverige ska söka vara framsynt och ledande när det gäller att ställa om till en produktion som är miljöanpassad och långsiktigt hållbar, utan att det också ger oss en ekonomisk utveckling. Sättet att minska klyftorna i världen emellan fattiga och rika är knappast att vi i Sverige sänker ambitionerna när det gäller att ställa om vår produktion.

I stället bör vi söka gå i spetsen för utveckling av miljöriktig teknik, gärna i samarbete med fattigare länder. Det ger fördelar för alla parter samtidigt som miljöbelastningen i världen minskar.

Sven Bergström (C)

Riksdagsman, Forsa

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons