Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi behöver tänka om när vi får oväntat besök

Centerpartiet har lämnat en lång rad förslag om invandring och integration, alla är inte perfekta. Andra partier pratar nu om antal och system som kollapsar, skriver Bengt-Olov Renöfält (C) gruppledare, Bollnäs.

Annons

Det har kommit nya människor hem till oss, besöket är oväntat. Vi är inte förberedda, har inte varmbonat vinden, bäddat sängar eller handlat mat. De som kommer är välkomna och får ta det som vi har det. Tillvaron hemma hos oss fungerar inte som den gjort tidigare. En del känns obekvämt, annat är värt att skratta åt.

Lika tänker jag när det gäller de flyktingar som knackar på landets dörr och vill komma in. Vi behöver göra annorlunda än vi gör när dagarna går sin gilla gång. Bostadssituationen behöver lösas. Det behöver förenklas och det behöver gå snabbare. Människorna står på bron och det är kallt att vänta ute.

Professionella lärare saknas, SFI-lärare och lärare i modersmål är tydliga exempel. Vi behöver komplettera med andra metoder och människor i skolan. Ambitiösa socionomer jobbar för högtryck och behöver avlastning med uppgifter som andra kan assistera med. Sjukvården saknar personal, sköterskor och läkare finns bland flyktingarna, vi behöver tillåta dem att hjälpa till.

Människor som tagit sig hit, de vill försörja sig själva och sin familj. Bättre att få jobba, om än mot lägre lön i början, än att vänta. Vi behöver prova olika sätt att göra annorlunda. Lagliga hinder som stoppar oss, behöver tas bort. Med bostad, språk och jobb ökar möjligheten att flyktingar stannar. De är välkomna till både rättigheter och skyldigheter, att betala skatt och skapa vår gemensamma välfärd.

Centerpartiet har lämnat en lång rad förslag om invandring och integration, alla är inte perfekta. Andra partier pratar nu om antal och system som kollapsar. Jag är mycket stolt att tillhöra ett parti som väljer att stå upp och efter bästa förmåga ta emot oväntat besök.

Bengt-Olov Renöfält (C)

gruppledare, Bollnäs

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons