Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi behöver en regional handlingsplan!

/
  • Brottsförebyggande rådet och Säkerhetspolisen bedömer att det finns tre aktiva och relevanta våldsbejakande extremistmiljöer, skriver de folkpartistiska politiker.

Samtliga kommuner i Gävleborgs län saknar idag en handlingsplan mot våldsbejakande extremism, skriver sex folkpartister som i dag lämnar in en motion om en regional handlingsplan för kunna hantera den.

Annons

I syfte att få till ett aktivt arbete för att motverka demokratifientliga element föreslår vi i Folkpartiet att kommunerna och regionen samverkar för att skapa en tydlig och gemensam handlingsplan.

Våldsbejakande extremism förekommer i både politiska och religiösa ideologier. Brottsförebyggande rådet och Säkerhetspolisen bedömer att det finns tre aktiva och relevanta våldsbejakande extremistmiljöer: den vänsterautonoma miljön, vit makt-miljön och den våldsbejakande islamistiska miljön. Handlingsplanen bör omfatta samtliga tre miljöer.

I dag står kommunerna handfallna inför det faktum att regeringen tydligt anger att uppgiften att förebygga och motverka extremism ytterst är en fråga för respektive kommun. Det är många kommuner i vårt land som saknar en handlingsplan. Sverige Radio frågade i februari 2015 landets socialchefer hur kommunen jobbade med att förhindra och förebygga våldsbejakande islamism. Av de 132 som svarade ansåg 70 procent att de inte hade verktyg att förebygga våldsbejakande islamism bland ungdomar. 8 procent sa att de hade det. På frågan om socialchefer runtom i Sverige ansåg att det i deras område fanns tillräcklig med kunskap om ungdomar som radikaliseras och ansluter sig till terrorgrupper svarade 6 av 132 socialchefer ja.

Avsaknad av handlingsplan försvårar arbetet mot våldsbejakande radikalisering. Därför har Folkpartiets samtliga fullmäktigegrupper i Gävleborgs län idag lämnat in en motion i vilken vi föreslår att uppdra åt kommunstyrelserna i Gävleborgs län att tillsammans med Region Gävleborg, utarbeta en regional handlingsplan mot våldsbejakande extremism, samt att med utgångspunkt i befintliga strukturer lämna förslag om hur ett effektivare arbete för att förebygga våldsbejakande extremism kan utvecklas och organiseras på regional nivå och lokal nivå.

Tillsammans ska vi arbeta på många fronter – förebyggande och motverkande.

Peter Nordebo (FP)

Bollnäs kommun

Ann Berg (FP)

Hudiksvalls kommun

Magnus Ludvigsson (FP)

Söderhamns kommun

Kent Olsson (FP)

Ovanåkers kommun

Per-Ola Wadin (FP)

Nordanstigs kommun

Harald Noréus (FP)

Ljusdals kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons