Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi är också människor!

Under åren 1979–1980 tvingades tusentals kurdiska familjer i Iran att lämna sitt land på grund av den politiska situationen som då rådde att fly till Irak. Där hamnade de i ett läger som heter Al-Tash.

Annons

Under åren 1979–1980 tvingades tusentals kurdiska familjer i Iran att lämna sitt land på grund av den politiska situationen som då rådde att fly till Irak.

Där hamnade de i ett läger som heter Al-Tash. Jag var ett litet barn då men minns att vi fick tält av den irakiska regeringen.

Efterhand började folket bygga hus av soltorkat tegel vilket var gjort av dy.

Åren gick och så småningom blev Al-Tash-lägret uppmärksammat av dess omgivning och världen. Röda Korset (ICRC) var verksam där och senare också FN (UNHCR).

Folkets liv och deras situation var ändå i fara. Irakiska regimen hade omringat lägret med taggtråd. Islamiska agenter hade nästlat sig in i lägret.

Efter Saddams fall blev situationen värre i lägret. Många dödades och hotades och många kidnappades.

Slutligen tvingades folket att lämna Al-Tash-lägret och söka skydd på andra platser. En del flydde till ett område mellan Irak och Jordan. En massa folk flydde till norra Irak och Turkiet.

Efter några år av förväntan fick några familjer skydd i europeiska länder men många av dem är fortfarande kvar där, förvirrade.

I några få meningar kan man inte beskriva de olyckliga människor och 25 år av deras liv som varit så hemska och fyllda av tragedi.

I Sverige finns också ett tiotal av dessa skyddslösa människor som kommit från Al-Tash-lägret utan att ha något skydd. De åldras småningom och varje dag begraver de sina önskningar själva. Jag är också en av dem som har bott i Sverige sedan 2005, förhoppningsfullt.

Frågan är vad är vårt brott som gjort att vi måste fortsätta leva så här i väntan på något skydd?! Vem ska ta ställning angående vårt liv och när?

Karim Mahmoudi

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons