Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi är för många människor på jorden

Det måste bli en snabb förändring om vi över huvud taget ska överleva. Nästa stora FN-möte handlar om bevarande av arter. Det finns bara ett sätt, och det är att minska på trycket från mänskligheten.

Annons

Lars Idon Andersson talar i sina insändare (2/1) bland annat om fascister som vill krympa jordens befolkning. De har faktiskt rätt när de säger att vi är för många människor på jorden. Men de har fel utgångspunkt för sitt påstående, och jag kan bara föreställa mig vilka vidriga metoder de skulle ta till för att genomföra sina planer om de finge chansen.

Fascisterna i Al Qaida har redan börjat verkställa sina idéer genom att göra allt för att bomba sönder och samman de västerländska frihets-, demokrati-, rättsstats- och rättviseidealen. Det går väl inte att säga så precis att jordklotet kan bära bara en tiondel av oss, men sant är att vi är på tok för många. Det är därför som vi svinar ner i jordklotets biosfär, utrotar alla vildlevande djur- och växtarter och i rekordfart förtär alla jordklotets naturrikedomar.

Det måste bli en snabb förändring om vi över huvud taget ska överleva. Nästa stora FN-möte handlar om bevarande av arter. Det finns bara ett sätt, och det är att minska på trycket från mänskligheten. Tvingande bestämmelser om barnbegränsning efter demokratiskt fattade beslut är den enda möjliga lösningen. Här kunde ju ett sant demokratiskt och frisinnat FN se en nisch. Att till exempel katolska kyrkan slutar fördöma kondomer vore ett framsteg. Men de har rätt när de propagerar för barnbegränsning med säkra perioder. Barnbegränsning är det enda sätt som dagens totalitära kinesiska stat är föredömlig på. De är experter på hur det skulle kunna gå till. (De har också historiskt sett en beundransvärd gammal kultur som bland annat frambringat underbara naturfilosofiska tuschmålningar.) Av hävd glorifieras moderskapet, och inte är det fel. Men jag tycker faktiskt att i dessa yttersta tider är det frågan om det inte är vi, som till priset av personlig sorg har avstått från att alstra barn, som är hjältemodiga.

På 1960-talet fanns en professor i livsmedelsforskning och ekonomisk geografi som hette Georg Borgström. Han skrev flera böcker som handlade om just detta; att vi är för många för att jordklotets resurser ska räcka till. Han gav också förslag till åtgärder. Jag har inte läst så mycket av honom, och vet därför inte om jag håller med om allt han säger. Men att damma av hans böcker vore en bra utgångspunkt för en fri, demokratisk och världsomfattande diskussion i denna minst sagt väsentliga fråga. I magasinet i Ljusdals kommunbibliotek finns det flera titlar av honom. Sverige är ännu så länge en demokratisk rättsstat med en bibliotekslag. Därför har vi fortfarande ocensurerad tillgång till alla i riket befintliga skrifter genom våra kommunbibliotek. Det är något att vara tacksam över. En bra början till att tära mindre på jordens resurser vore om vi, nu när det är så kallt, släckte alla onödiga lampor.

Eva Kämsby

Ljusdal

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons