Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi är för få invånare i Hudiksvall, SD

Svar till SD (24/9): Så här tänker kommunledningen, skriver kommunstyrelsens ordförande Mikael Löthstam (S) och kommunalråd Daniel Pettersson (V).

Annons

Det är precis som Nilsson och Forslund skriver att kommunens utgifter ökar snabbare än intäkterna vilket gör att kommunen just nu har en problematisk ekonomi. Det är också som SD företrädarna skriver att det finns en samsyn bland alla partier kring de sparåtgärder vi nu tvingas göra. Vägen ur detta bekymmersamma läge skiljer sig dock väldigt mycket åt mellan hur vi i kommunledningen tänker och hur SD resonerar. SD resonerar i termer av att vi först måste värna servicen för de kommuninvånare vi har idag och därför är fler människor som flyttar till vår kommun ett hot eftersom de anses kosta pengar. De uttrycker detta i termer av att ett ökat flyktingmottagande försämrar kommunens möjligheter till en bra service, men deras resonemang borde gälla alla typer av inflyttningar – om personer kommer inflyttade från Nordanstig eller Damaskus borde inte göra skillnad, men det är det som är det olustiga i resonemanget från SD. Det anses nämligen göra skillnad.

Det finns naturligtvis skillnader mellan SD och många andra partier vad det gäller solidaritet med våra medmänniskor, men nu fokuserar vi inte på det utan hur kommunledningen tänker kring utveckling av kommunen.

Vår grundläggande analys av ett stort problem för Hudiksvalls kommun är att vi har svårt att behålla service och attraktivitet bland myndigheter och företag, se till exempel nu senast på Åhléns nedläggning och Team Sportias konkurs som kanske kunnat undvikas.

En stor anledning till detta är att vi är för få kommuninvånare. Hade vi varit fler hade Åhléns och Team Sportia haft fler potentiella kunder. Vår kommun skulle därför må bra av att långsiktigt bli en kommun med minst 50 000 invånare. I Sverige sker tilldelning av skatter och statsbidrag utifrån bland annat antalet kommuninvånare. Vi skulle då helt enkelt få mer resurser och vi skulle kunna upprätthålla en högre service i hela kommunen. Logiken i detta är enkel: En skola utan elever läggs ned, ett apotek utan kunder stänger och en idrottshall som inte används rivs.

SD försöker skapa en bild av att skolan läggs ned, apoteket stängs och idrottshallen rivs för att invandringen kostar för mycket pengar. Detta stämmer inte med verkligheten. Istället är det precis tvärt om. En förutsättning för att vi ska få behålla service och kunna utveckla den vidare är att vi ökar antalet kommuninvånare och i detta är inte födelseort avgörande.

Vi ser därför inflyttning till vår kommun som en viktig resurs. För oss är det ointressant om de som flyttar in kommer från Nordanstig eller Damaskus. För oss är det viktigt att personer som flyttar in känner sig välkomna, trivs, får ett bra boende och etablerar sig på arbetsmarknaden.

Men detta med jobben då, säger SD. Det saknas ju jobb redan idag. Ja, så är det. Vi har en problematisk arbetsmarknadssituation, men antalet jobb i en kommun är inte givet på förhand. Betänk följande: en gång i tiden fanns det bara en bagare som gjorde bagels i New York, men när fler flyttade in till New York skapades underlag för fler att baka och sälja bagels. Med andra ord – fler jobb skapas av fler människor.

Trots att vi ser på inflyttning till vår kommun som en resurs för att kunna behålla service menar vi inte att detta är problemfritt. Vi står inför stora utmaningar vad det gäller bostadsbyggande, kommunikationer, utbildningsmöjligheter mm. Detta tar vi allvarligt på, men vi är övertygade om att vi partier som nu är enade kring de ekonomiska bekymren i vår kommun också kan enas om en väg framåt kring att se inflyttning till kommunen som en viktig utvecklingsfaktor. I detta arbete är också SD inbjudna att delta.

Mikael Löthstam (S)

kommunstyrelsens ordförande

Daniel Pettersson (V)

kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons