Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vetenskapen har hittat bevis för att det finns fler än två kön

Enligt vetenskapen är transsexualism ett lika verkligt fenomen som intersexualism, skriver Gabriel Sving i en replik på
Andreas Holmbergs
debattartikel.

Annons

Andreas Holmberg (26/11) kallar det vidskepelse när människor är transsexuella. Han jämför den upplevelsen med religion. Att man blir förföljd, hotad och hatad bevisar inte sanningshalten i ens tro. Jag håller med; vetenskapen har ännu inte kunnat bevisa om Gud existerar eller inte – men den har lyckats hitta bevis för att det finns fler kön än bara två. Visserligen är det vanligare att man har xx- eller xy-kromosomer och överensstämmande hormoner och könsidentitet men det finns många variationer.

Enligt vetenskapen är transsexualism ett lika verkligt fenomen som intersexualism. Förändringar i de yttre och/eller inre könsorganen som gör det svårt eller omöjligt att fastställa ett av de två socialt accepterade könen (man eller kvinna) är ett erkänt fenomen men att även hjärnans könsneurologi kan variera tycks svårare att acceptera. Eventuella könskorrigerande behandlingar så som hormoner och operationer ska självfallet vara både frivilliga och tillgängliga eftersom de räddar liv, på samma sätt som cellgifter är frivilliga.

Vanessa Lopez må ångra underlivsoperationen men hon lever fortfarande som kvinna; det tolkar jag som att hon bara var efterklok och kom till insikt om att en kan leva som den man är utan att göra några ingrepp i genitalierna vilket andra transkvinnor och transmän samt intersexuella både historiskt sett och än i dag redan gör vare sig Andreas Holmberg med flera tror på oss eller inte.

Gabriel Sving

en man med livmoder

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons