Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem vill inte våra barns bästa?

/
  • Njutångers skola är en av fyra skolor som hotas av nedläggning.

Lena Berg Nilsson sätter kaffet i vrångstrupen med anledning av skolnedläggningshoten i Hudiksvall.

Annons

Som förälder till barn i Njutångers och Iggesunds skolor sätter jag givetvis kaffet i vrångstrupen och vill spontant skrika NEJ! när jag läser nyheten om en ny skolstruktur i Hudiksvalls kommun, som föreslår nedläggning av bland annat dessa. Inte enbart för de känslomässiga och logistiska utmaningar det skulle innebära personligen, utan också för hur det bidrar till den accelererande utarmningen av landsbygden.

Sen tänker jag ett varv till. Det kanske är rätt att lägga ner skolor. Vi måste komma till rätta med problemet med obehöriga lärare och garantera att även landsbygdsbarnen får en fundamental utbildning som ger dem kunskap, analytisk förmåga och inte minst verktyg att kunna förverkliga sina drömmar i framtiden. En skolstruktur som förvägrar dem detta är kanske egentligen det största hotet mot landsbygden. På presskonferensen framhölls med emfas barnens bästa, vilket kändes betryggande. Vem vill inte våra barns bästa även om det innebär en omlokalisering av skolorna?

Med detta i bakhuvudet tar jag itu med att läsa utredningen. Jag förväntar mig en rapport som uppfyller de grundläggande aspekterna – det vill säga en analys och sammanställning av information, med relevanta källhänvisningar och som presenterar en konsekvensbedömning där samtliga alternativ (även 0-alternativet) redovisas på ett pedagogiskt sätt. Förväntan infriades inte.

Sällan har jag skådat en så undermålig rapport som fullständigt glömt bort barnen och deras rätt till en god undervisning och en trygg skolmiljö. Av de inledande sex syftena har bara två direkt koppling till detta; Höjda resultat samt Undervisning av god kvalitet. Övriga fyra syften är kopplade till lärandeförvaltningens oförmåga att hantera nuvarande och framtida personal.

Ett självskrivet underlag i utredningens så kallade analys borde rimligtvis vara den nationella tillsynsmyndighetens (Skolinspektionens) granskningar av kommunens skolor utifrån målen god utbildning i en trygg miljö. Tyvärr saknas detta i utredningen – men en snabb genomgång av Skolinspektionens beslut från 2014 visar att fler av de små skolor som nu föreslås läggas ner har bättre undervisning och tryggare miljö än de som barnen föreslås flyttas till. Hur var det nu – barnens bästa?

Rapporten utgör helt enkelt ett fullkomligt irrelevant beslutsunderlag. Den borde, av en kompetent beställare, ha returnerats med vändande post. Så, det största hotet mot barnen på vår kommuns landsbygd är nog inte den nuvarande skolstrukturen utan lärandeförvaltningens stora brister vad gäller personalvård, kunskap och analytisk förmåga.

Lena Berg Nilsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons