Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem vill ha vingklippta nämnder?

Om Ovanåkers politiska majoritet väljer att undergräva den politiska styrmodellen så är det självklart deras fria val, men vill Ovanåkers kommuninvånare ha vingklippta politiska nämnder där ansvaret för olika verksamheter riskerar att ramla mellan stolarna?

Annons

Hans Jonsson och Bertil Eriksson uttrycker (18/11) sin förvåning över att vi socialdemokrater har ”hoppat av budgetarbetet”. Deras resonemang visar att de inte förstått något av den viktiga principiella kritik vi framförde. Vår kritik är långt ifrån någon oppositionspolitisk bagatell. Den handlar nämligen om grunden för hela den politiska styrmodellen.

Majoritetspartierna i vår kommun har bestämt sig för att fullmäktige inte längre ska få omfördela de ekonomiska resurserna mellan nämnderna. Däremot ska kommunstyrelsen informellt styra över nämndernas verksamheter och se till att de gör de besparingar som behövs och som kommunstyrelsen godkänner. Den grupp som ska se till att alla förvaltningar sköter sig blir då kommunledningens högsta tjänstemän.

Vi går inte med på eller vill ta ansvar för något som förskjuter makten från fullmäktige till kommunstyrelsen och från politikerna till tjänstemännen.

Att besparingsarbetet skulle bli mer effektivt om kommunstyrelsen ges rätten att lägga sig i och besluta om verksamheternas arbete ställer vi oss också frågande till. För människor på arbetsgolvet har det självklart ingen som helst betydelse om det är kommunstyrelsen som håller i piskan eller den egna politiska nämnden. Dom arbetar nog lika bra eller dåligt oavsett.

Vi är naturligtvis nöjda med att vi i alla fall lyckades driva igenom att nämnderna skulle få något att säga till om igen, men däremot vill inte majoritetspartierna löpa linan fullt ut för att återställa ordningen och ge styrförmågan tillbaka till kommunfullmäktige.

Om Ovanåkers politiska majoritet väljer att undergräva den politiska styrmodellen så är det självklart deras fria val, men frågan vi ställer oss är naturligtvis: Vill Ovanåkers kommuninvånare ha ett tandlöst kommunfullmäktige och vingklippta politiska nämnder där ansvaret för olika verksamheter riskerar att ramla mellan stolarna?

Yoomi Renström (S)

oppositionsråd

Marlene Johansson (S)

kommunfullmäktiges gruppledare

Jan-Åke Lindgren (S)

ak-ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons