Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem styr Ljusdals kommun?

Svar till Kenneth Forssell (12/7).

Annons

Jag har nu fått två skriftliga svar på min interpellation beträffande kommunens nedskrivningar. Två svar som visar på två helt olika uppfattningar om vem i kommunledningen som var medveten om vilka nedskrivningar som gjorts.

Roland Bäckman, ordförande i kommunstyrelsen har ingen aning och Kenneth Forssell, vice ordförande i kommunstyrelsen säger att det är kommunchefen som avgör vilka nedskrivningar som ska göras.

Det är häpnadsväckande att vice ordförande i kommunstyrelsen passivt accepterar och dessutom inte har något att invända mot att 22 miljoner kronor i nedskrivningar bestäms av tjänstemän i vår kommun. Kenneth Forssell (V) känner sig dessutom helt lugn och trygg med att våra tjänstemän och revisorer tar dessa svåra beslut åt oss politiker. Nedskrivningar som dessutom får långsiktiga konsekvenser för vår kommun överlämnar vi politiker till våra tjänstemän att bestämma. Vem styr egentligen Ljusdals kommun?

Än mer förvånande blir det när Kenneth skriver ”att det är allmänt så att alla kommuner försöker skriva ned möjliga objekt under goda tider och Ljusdal är inget undantag”.

Kommunerna har alltså själv arbetat fram en helt egen praxis som går stick i stäv mot god redovisningssed och vad Rådet för kommunal redovisning säger i sin rekommendation beträffande nedskrivningar. Rådet för kommunal redovisning skriver att en prövning av nedskrivningsbehov ska ske på objektiva grunder och på ett konsekvent sätt över tiden. Detta innebär bland annat att en nedskrivningsprövning inte får påverkas av vilket resultat som i övrigt redovisas. Alltså tvärtemot vad Kenneth Forssell framhävdar. Vice ordförande i kommunstyrelsen väljer att ta avstånd från rådets rekommendationer med hänvisning till att så här gör ju alla andra. Nedskrivningsprövning ska göras i både goda och dåliga tider och får inte vara en resultatutjämningspost i goda ekonomiska tider.

Jag skulle personligen välkomna en debatt i kommunstyrelsen med revisorer och kommunchef om vilka värderingsprinciper som Ljusdals kommun i framtiden ska använda sig av vid nedskrivningar. Samt att beslut om nedskrivningar tas tillbaka där de hör hemma, nämligen i kommunstyrelsen.

Bodil Eriksson, Folkpartiet Liberalerna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons