Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem betalar din städning?

Det är troligt att medborgarna i Hälsingland har samma situation som i andra Norrlandskommuner. Att använda skattebidrag för hushållsnära tjänster styrs av den inkomst som finns i familjen.

Annons

I den allmänna debatten om hushållsnära tjänster/städning är uppgifterna många. Vilka inkomstgrupper som är de flitigaste användarna av skattebidraget?

I Agenda hävdade Maud Olofsson som vanligt med bestämd min att nu det var 11 000 personer som fått arbete med hushållsnära tjänster med hjälp av skattebidraget. Tydligen fanns det inga anställda i den sektorn före bidraget.

Från Almega har påståtts att under 2008 beviljades 92 465 personer skattereduktion för hushållsnära tjänster, 24,2 procent av dessa var låginkomsttagare och 46,6 procent medelinkomsttagare. I vilken inkomstklass finns de inte redovisade 30 procenten? Här utelämnas den högsta inkomstgruppen. Så ljuger man med statistik. Almega beräknar användarprocenten i förhållande till totala summan användare.

Vad Almega och Maud Olofsson inte säger är att halva Sveriges befolkning har en inkomst under 200 000 kronor per år. Av dessa är det sex promille som använt sig av skattebidraget för städning. Av de fem procent av befolkningen som räknas som höginkomsttagare och har mer än 500 000 i årsinkomst var det däremot betydligt vanligare. Drygt sju procent av dem hade skattefinansierad städning.

Det är enligt SCB stora skillnader mellan kommunerna. Kommuner med många höginkomsttagare är det betydligt större andel som har hushållsnära tjänster. I Danderyd var det 6,6 procent och i Lidingö 4,5 procent. I Filipstad, Storuman och Åsele var det bara en promille som hade skattereduktion för hushållsnära tjänster 2008.

Det är troligt att medborgarna i Hälsingland har samma situation som i andra Norrlandskommuner. Att använda skattebidrag för hushållsnära tjänster styrs av den inkomst som finns i familjen. Har de som arbetar inom handel, telemarketing, småföretag, och kommunen eller landstinget i vad vi dagligen kallar vanliga arbeten den inkomst som behövs för att använda skattefinansierad städning? Svaret vet du!

Det pågår med många olika medel en utsugning av samhällets gemensamma resurser. Där det som är välbeställda skaffar sig ytterligare förmåner. Varför kommer de uppgifter som SCB presenterat inte fram i den allmänna debatten? Det är på sin plats att även kritisera de journalister som sväljer olika påstående om vilka som använder hushållsnära tjänster. Vilka inkomstgrupper som är det flitigaste användarna och inte minst hur regelbundet de olika inkomstgrupperna får skattebidrag till sin städning.

Låt er inte luras av domedagsrösterna från Maud eller Fredrik. Ställ er frågan vem som betalar din städning och vem som betalar städningen för den som får skattebidraget. Där har du skillnaden i synen på solidariteten i samhället.

Kurt Söderberg

Järvsö

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons