Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem avgör vad som är god kultur?

Enligt min mening är kultur aldrig statisk och ett lands "identitet" går inte att förena med mänskliga rättigheter och demokrati om några få anser sig ha rätt att definiera vad som är "äkta" och "god" kultur.

Annons

Svar till Eva Kämsby (22/4).

Du anser att Sverige är fullt och att "vi" behöver stänga våra gränser för att "låta vårt land återfinna sin själ och identitet" annars riskerar "den äkta kulturen" och demokratin gå förlorad. Samtidigt bekänner du dig till tanken om alla människors lika värde oavsett ras, kön, inkomst, ålder, utseende, nationalitet med mera. Med andra ord menar du att alla människor är lika mycket värda så länge de inte representerar en annan kultur än "den svenska" eller "den äkta". Vem eller vilka ska bestämma vad som är god kultur?

Du påstår att västerlandets ideal såsom frihet, demokrati och vetenskaplighet är hotade men är samtidigt emot att vissa människor som riskerar sina liv för dessa ideal, ska få komma till Sverige.

Du hävdar att de "mer eller mindre mörkhyade människor" som till exempel ses städa, köra buss och taxi eller servera hotellfrukostar, utgör en "tickande bomb i samhället". Varför? Jag har svårt att förstå varför människor med serviceyrken skulle utgöra en "tickande bomb" enbart på grund av sin hudfärg eller etniska ursprung. I mina ögon är det rasism.

Invandrare är ingen homogen grupp i samhället. Svenskarna är ingen homogen grupp som kan upprätthålla demokrati och moral bättre än någon annan.

Ingen människa kan representera en hel kultur och får jag välja vill jag inte att du representerar min. Enligt min mening är kultur aldrig statisk och ett lands "identitet" går inte att förena med mänskliga rättigheter och demokrati om några få anser sig ha rätt att definiera vad som är "äkta" och "god" kultur.

Anna Lindell

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons