Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem äter sju kilo sjöbotten?

Carina Janars: Vem tänker äta sju kilo sjöbotten från Kyrksjön egentligen? Ja, det är det som krävs för att man ska bli sjuk av de föroreningar som finns kvar.

Annons

Läs även: Ser gärna fakta om Kyrksjöbadet

Om man nu inte blir sjuk av en tugga lera långt tidigare, förstås.

Jag börjar faktiskt fundera på om en del människor verkligen vill veta att det är lika farligt/ofarligt att bada i Kyrksjön som det är på vilken annan av kommunens badplatser. Vilka har egentligen tagit reda på fakta? Inte ens Ljusdals-Posten väljer att skriva hur det egentligen är fast de har fått information, troligen för att de har förväxlat orden kritiskt granska med orden negativ kritik, men det är bara min personliga tolkning.

Men hur ska man då veta hur det står till med Kyrksjön egentligen? Jo, man frågar. Det har jag gjort. Fler gånger. Och då menar jag inte att man ska fråga morbrorn som jobbade på Östernäs för 40 år sedan. Man frågar dem som jobbar med detta just här och nu.

Då får man bland annat reda på att snart har provtagningskostnaderna överskridit kostnaderna för själva badet. Det finns inga gränsvärden för badvatten men proverna visar att vattnet till och med duger som dricksvatten. Repet som finns där är till för att markera vart duken tar slut så att man vet att man kan sjunka ner lite om man går där, men det är ju inte farligare än om man badar i vilken naturlig sjö eller tjärn som helst.

Högt på min önskelista har det länge stått modiga politiker, politiker som är lyhörda och politiker som vågar ta beslut. I detta fall tycker jag att allt verkligen har gått rätt till. Man har vid flera tillfällen hållit medborgardialoger angående just Östernäs och bjudit in allmänheten. Annonseringen har det inte varit fel på, trots det har det varit skrämmande få som deltagit med tanke på hur många som skriker nu. Förslag och idéer har trots det strömmat in och önskemål om badplats har funnits på övervägande stor del. Kommunfullmäktige har sedan tagit beslut vid två tillfällen (det är väl kanske något jag tycker är märkligt eller kanske veligt, det räcker alltså inte med ett beslut).

Vilka är då mindre modiga nu? Jo, först och främst de politiker som varit med att fatta beslut två (ja två!) gånger, men som nu inte kan stå för det. Lite fegt är det ju också att de som varit med att påverka detta genom lobbying och medborgarförslag inte kan stötta detta nu. Slutligen vill jag slippa alla dessa högljudda och klagande människor som har åsikter om saker utan att någonsin ta reda på fakta, utan att medverka på samråd, utan att någon gång försökt påverka. Ljusdal tillhör oss som bor här och alla våra åsikter är viktiga, men bäst nytta gör de om vi förmedlar dem på rätt sätt och inte genom dåligt ordförråd på sociala medier, framför allt inte efter att besluten är tagna.

Carina Janars

Fotnot: Miljöenheten på Ljusdals kommun har avböjt att bemöta insändaren och ställer sig frågande till varifrån skribentens faktauppgifter kommer.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons