Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ved och fasa, regeringen!

/
  • I fallet med vedspisar och kaminer så är samhällsproblemet att vi behöver fler hushåll som vedeldar – inte färre! skriver artikelförfattaren.

Sverige behöver fler hushåll som installerar braskamin och vedspis – inte färre! skriver M-politikern Lars Beckman.

Annons

Det har säkert undgått få i Gävleborg och Sverige att Miljöpartiet har startat ett korståg mot vedspisar genom att MP-styrda Näringsdepartementet har instruerat sin myndighet Boverket att ta fram regler som i princip förbjuder och omöjliggör att man installerar eller ominstallerar en äldre vedspis. Syftet sägs vara att man vill minska utsläpp från vedeldning. Problemet för regeringen är att det är som lägst utsläpp av partiklar i de län där vedeldningen är som störst vilket indikerar att regeringen ännu en gång har landat i en felaktig slutsats.

Det här visar hur den ena handen i MP/S-regeringen inte vet vad den andra gör. Veckan före jul hade försvarsberedningen en pressträff där man offentligt klargjorde att vi i Sverige måste vara inställda på att vi inte längre är helt utan risk för att vi kan bli indragna i ett krig. Det är ett allvarligt budskap som sannolikt är så främmande för de flesta att det är svårt att ta in. Det är kanske inte så konstigt med tanke på att vi i Sverige har stått utanför ett direkt krig i 200 år men vi lever i en orolig tid.

Vi i Sverige är mycket energiberoende, och många som bor i såväl villor som i lägenheter har inte sekundära värmekällor i form av vedspisar eller braskaminer. Samhällsproblemet är då enligt min bestämda uppfattning att vi måste få fler hushåll att skaffa vedspis – för matlagning – liksom braskaminer för uppvärmning. Jag hade gärna sett att mp/s regeringen istället hade startat en upplysningskampanj för behovet av sekundära värmekällor för såväl flerbostadshus – lägenheter – som för villor.

Det skulle förstärka vår civila beredskap på ett avgörande sätt, inte minst i perioder av hård och sträng kyla så kan en braskamin hjälpa ett hushåll att klara en längre tid utan el.

I en debatt som jag hade med statsrådet nyligen så backade Peter Eriksson från Boverkets utspel och kallade det en misslyckad kommunikation från myndigheten och att man inte alls hade för avsikt att förbjuda vedspisar. Vid samma tidpunkt sa företrädare för Boverket i P4 Blekinge att man inte alls tänkte ta hänsyn till de stora protester som har förekommit. Det är nu viktigt att Peter Eriksson (MP) reder ut frågan i närtid med såväl socialdemokraterna som med sin myndighet Boverket.

Sverige behöver en ny moderatledd alliansregering som ser till hela Sverige bästa. Vi behöver en regering som förstår att se vad som är de verkliga samhällsproblemen. I fallet med vedspisar och kaminer så är samhällsproblemet att vi behöver fler hushåll som vedeldar – inte färre!

Lars Beckman (M)

riksdagsledamot Gävleborg.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons