Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Växthuseffekten tar semester

/

För ett par veckor sedan kom nyheten att 2014 blivit det varmaste året någonsin, skriver Härje Thunholm, som menar att FN räknar fel om framtidens klimat.

Annons

"Någonsin" var väl inte sant, men gjorde sig bättre rubrikmässigt än "sedan 1840". Tidigare rekord slogs med ett par hundradels grader för Moder Jord och med drygt 0,1 grad för det 80 år gamla i Sverige. Nyheten oroade eftersom den antyder att växthuseffekten fortsätter att verka med full styrka.

Temperaturmätningarna de senaste åren visar dock en större och annorlunda nyhet. Laddar man ner de hackiga temperaturkurvorna från internet, så blir det även med ögonmått uppenbart att temperaturen inte ökat efter de allra sista åren på 1900-talet.

Det har skett en lång paus i uppvärmningen, som varit uppenbar för forskarna en längre tid och bland vilka man tvistar om hur man ska tolka fenomenet. För ett enkelt ingenjörshjärta, som mitt, är två saker uppenbara:

* 1) Uppvärmningspausen har inte kunnat förutsägas med FN:s klimatmodell. Det visar att modellen räknar fel. På fackspråk kallas det falsifiering och är motsatsen till validering, något som en del forskare också ansett saknats för modellen.

* 2) Vi behöver inte fästa något större avseende vid de domedagsprognoser som hittills räknats fram med modellen eftersom den är felaktig.

Lite tillspetsat kan man säga att kommande klimatkonferenser kan ske utan att deltagarna behöver få sin nattsömn förstörd av den elfte timmens förhandling av ett till intet förpliktigande slutdokument.

Självklart gäller fortfarande att vi måste vara mycket rädda om de resurser som inte är förnyelsebara och det är väsentligt att med full kraft söka säkerställa deras bevarande så att inte brister uppstår.

Hur ser då framtiden ut? Genom studier av stjärnor på ljusårs avstånd vet vi att jorden kommer att gå under, men att det förhoppningsvis dröjer några miljarder år till dess.

Under tiden får vi kanske finna oss i att forskare och politiker i ohelig allians då och då kommer upp med nya domedagsprofetior i syfte att härska över oss.

Människan spår och Gud rår.

Härje Thunholm

pensionär

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons