Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Växthuseffekten är död, leve gravitationen

Härje Thunholm om en klimatskröna som har fått fäste.

Annons

Forskare har sedan länge noterat att temperaturen vid jordytan i snitt är ungefär 33 grader högre än den borde vara med hänsyn till solinstrålningen. En del forskare har sökt förklara den högre temperaturen med den så kallade växthuseffekten enligt vilken värmeenergi studsar tillbaka till jordytan efter att den värmt upp atmosfärens växthusgaser. Effekten brukar populärt beskrivas som att värmeenergi studsar fram och tillbaka.

Den svenske klimatforskaren Hans Jelbring har visat att den högre temperaturen beror på gravitationens inverkan på jordatmosfären och det behövs inga växthusgaser för att förklara de 33 graderna. Den australiensiske forskaren Doug Cotton har påtalat att växthushypotesen strider mot termodynamikens andra lag, som säger att värme inte spontat kan övergå från ett kallare medium till ett varmare. Växthusgaserna kan därför inte värma jordytan eftersom de oftast är kallare. Den enda effekten är att jordytan kyls något långsammare. Man kan jämföra med en termosflaska, som inte kan värma kaffet, men väl hindra att kaffet kyls för snabbt. Termoseffekten av de så kallade växthusgaserna är obetydlig och kan normalt försummas.

Påståendet att jordens klimat påverkas av växthusgaser är alltså en vetenskaplig skröna och klimatförändringar kan förklaras av naturliga variationer. Det visas också i praktiken genom att datorberäkningar av FN klimatpanel inte lyckats prognosera klimatet. Skrönan har dessvärre förankrats i vårt samhälle och det är därför hög tid att återgå till korrekt vetenskap i stället.

Den som vill veta mera rekommenderas att googla på forskarnas namn.

Härje Thunholm

Tekn.lic.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons