Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vart tog den vägen – etiken?

Dagens samhälle borde efter all utbildningssträvan, ge synliga effekter i offentlig sektor: banker, bolagsstyrelser och övrig samhällsledning. Så är inte fallet.

Annons

Samhällets toppskikt med sin klassiska utbildning ska inte underskattas, förkastas eller föraktas, för den är en tillgång för landet.

Den innehåller bland annat begreppen heder, anseende, ärlighet och att vara förebild.

Dessa begrepp är numera hårdvaluta.

Dagens samhälle borde efter all utbildningssträvan, ge synliga effekter i offentlig sektor: banker, bolagsstyrelser och övrig samhällsledning.

Så är inte fallet.

Allmogen som i alla tider sett upp till och haft berättigade förväntningar på sina förebilder och deras uppnådda färdigheter kan nu, år 2009, med förvåning, se sin uppfattning grusas.

Man har länge profeterat om att den gamla tesen – det var bättre förr – har haft sitt berättigande.

När jag saluför den i dag menar jag att det är människans etisk-kulturella hållning vi talar om. Knappast ingen förnekar – att i stort sett – allt annat i vårt dagliga levnadsbegrepp blivit bättre.

Allt materiellt bättre – allt etiskt-kulturellt sämre.

Det senare är fundamentalt för människosläktet. Värdighet som ledande företeelse på jorden. Det förra (materialistiska) är ett naturligt resultat av människans inneboende (medfödda?) begrepp om erövring, företagsamhet.

Är då omfattande utbildning bortkastad?

Man kan ju fundera på saken men förmodligen är det inte så. Men det är förvånande – i högsta grad – att man oftast i det moderna samhället kan konstatera att ledarskiktens användande av sina förvärvade kunskaper i etiskt avseende, är på en synnerligen låg nivå numera – ja, nästan förbisedd.

Förmodligen kan man i modern tid koppla detta till de materiella framgångar som gjorts men det är ju inget reellt försvar till den angivna bristen – tvärtom!

Det behövs ingen detaljbeskrivning av den senaste tidens händelser – allmogen har med sin begränsade kunskap om de styrande – konstaterat fakta – en gång för alla.

Dagens ledande toppskikt har begränsad kunskap om sin omgivning. De lever helt avgränsat från samhället i övrigt.

Men slopandet av etik är spritt till stora delar av samhället, inte bara toppen. Det verkar vara ett behov hos det moderna Sverige. En ytterst allmängiltig trend.

Vem och vad, kan tänkas ändra på detta otäcka förhållande? Knappast de nu övertagande generationerna. Som det ser ut har de fullt ut accepterat förhållandena i nuvarande skick. Förmodligen måste någon sorts katastrof – vilken – komma till undsättning. Något mindre synes inte räcka till.

Kanske är det så att de nu omtalade "trolösa" själva i sin omdömeslöshet, ordnat för en bättre framtid för etiken?

AC

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons