Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vart är vi på väg?

/

Regeringen vill införa en ny tillfällig lag som kommer drabba flyktingar på ett inhumant sätt. Förslaget kommer innebära att tillfälliga uppehållstillstånd införs som rutin i stället för permanenta, skriver Folkkampanj för asylrätt Gävleborg.

Annons

UNHCR, Svenska kyrkan, Migrationsverket, Kammarrätten med flera kritiserar detta då det kommer att leda till psykisk ohälsa, som i längden försvårar integrationsprocessen och kommer kräva ökade resurser hos många olika instanser.

En majoritet av dem som får uppehållstillstånd i Sverige kommer också att berövas rätten att återförenas med sin familj. Till följd av detta kommer vi se fler barn och kvinnor på flykt som tvingas ta farliga vägar då de inte får ta sig till Sverige på lagligt sätt. Barnombudsmannen kallar lagförslaget för barnfientligt och Rädda Barnen skriver i sitt remissvar att lagförslaget bryter mot barnkonventionen, som Sverige åtagit sig att följa.

Vi kräver svar. Varför ska vi införa en lag som ytterligare belastar myndigheter och raserar Sveriges position som ett land som slagits för mänskliga rättigheter? Hur kan en läka krigstrauman och integreras i samhället när en tvingas leva i fortsatt otrygghet?

Folkkampanj för asylrätt Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons