Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vart är vi på väg?

/
  • John Kerry och USA:s Frankrikeambassadör två dagar efter attentatet i Paris, som får skribenten att fundera vart vi är på väg.

Hur och varför blir man fanatiker? undrar Lennart Gunhamre.

Annons

I söndags satt jag en stund och tittade på gudstjänsten från Tannefors i P2 med flickor som dansade och sjöng Härlig är jorden…. Jag kopplade över till P4 och befann mig plötsligt i rapporter om massakern i Paris. Kontrasten var så abrupt att jag började växla fram och tillbaka mellan de två programmen. Tydligare än så kunde ingen bli påmind om den motsägelsefulla värld vi lever i just nu och här, en tid som kommer att gå till historien som en period med Europas största flyktingproblem efter världskriget och de värsta självmordsbombningarna hittills. Ska 2015 bli ihågkommet i historien som året, då Europas länder stängde sina gränser och slängde Schengen-avtalet i papperskorgen?

Attentatet i Paris kom trots allt inte helt överraskande. Frankrike – liksom USA – befinner sig i regelrätt krig med IS (Islamska Staten). Det speciella problemet med IS är, att man inte respekterar Genèvekonventionen till skydd för civilbefolkningen. Terroristkrigarna har dessutom en grotesk religiös övertygelse, som bland annat gör en självmordsbombare till martyr med speciella förmåner i himmelriket.

Hur och varför blir man fanatiker? Den frågan borde lyftas fram. Hur startar processen från normalt beteende med medfödd empati till fanatiskt hat och människoförakt? Varför blir man martyr? Sådana har funnits bland både judar, kristna och muslimer. Man kan inte skylla på religionerna, även om de spelat sin roll i många krig. Men med den moderna vapentekniken och annan teknisk utveckling förstoras resultaten. Den pågående befolkningsexplosionen framför allt i fattliga länder förvärrar sannolikt situationen. (I den frågan bord för övrigt påven med sitt förbud mot preventivmedel ställas inför rätta!)

Efter massakern i Paris skyndade sig den brittiske premiärministern att offentligt meddela att Storbritannien ställer upp som Frankrikes vapenbroder. Det är nog inte att dra alltför vågade slutsatser om man gissar, att nästa attentat kan komma att äga rum i London. Inte i år, men…

Lennart Gunhamre

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons