Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vart är psykvården på väg?

Annons

Blev förvånad när jag läste att personaltätheten ska minskas fast det blir fler vårdplatser och då är inte korridorplatserna räknade. Jag tror att det blir svårt att komma ifrån dessa. För några år sedan lät det så bra när all psykvård skulle hålla till i samma hus men det sades inget om några indragningar på personalsidan. Patientgrupperna har delats in i två "grupper" och personalen hade möjlighet att välja var de helst skulle jobba. Det fungerade bra och kändes tryggare för patienterna. Nu verkar det som de ska samordna mellan avdelningarna vilket ter sig helt idiotiskt. Inom psykvården är det viktigt med kontinuitet eftersom patienterna oftast är väldigt labila och kräver trygghet. Det är också viktigt att personalen har tid för samtal när allt känns hopplöst. Det finns knappt tid för det nu, hur blir det då med mindre personal. Skaderisken blir större, stressen som personalen känner smittar av sig på patienterna, vilket inte gynnar tillfrisknandet. Jag säger inte att det var bättre förr med stora psykavdelningar men det blir inte bättre med den planering som är nu. Vårdtiden ska bli kortare, låter fint, men till vilket pris? "Patienten i centrum" sägs det men det är långt ifrån det nu.

Skötarna behövs, och inte bara stötvis vid krävande patienter, utan hela tiden. Ibland undrar man vad ledningen tänker med. Plånboken eller tänker de inte alls? En sak vet jag och det är att när detta genomförs tänker ingen på patienten och dennes trygghet och tillfrisknande.

Jag vet att det redan är förhandlat om nedskärningen. Men tänk om! Vill vi ha utbränd personal och fler självmord? Jag som undrar är bara en obetydlig patient.

Är jag bara dum eller...

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons