Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varning för vänstersväng i sjukvårdsdebatten

Vänstern använder en vanlig skrämseltaktik och varnar för en sjukvård som bedrivs av ett företag som bara har i syfte att gå med vinst. Vi har som politiker en skyldighet att titta på alternativa driftsformer som komplement till landstingets egna verksamheter.

Annons

Alf Norberg skriver i sin debattartikel (16/3) om en vård helt fri från vinstintressen och där alla medborgare känner att det är behovet som räknas och inte aktieutdelningen. Vi från Samverkan Gävleborg (M, FP, SVP och KD) ställer oss bakom förslaget om en bred uppgörelse att upphandla driften av Bollnäs sjukhus, för att på så sätt garantera en långsiktig och hållbar lösning för sjukvården i södra Hälsingland.

Vi har från början försökt få till en bred samsyn mellan socialdemokraterna och Samverkan Gävleborg, för att på så sätt garantera en hållbar och långsiktig lösning för verksamheterna i Bollnäs sjukhus, som är oberoende vilken majoritetskonstellation som tar över efter valet i höst. Processen har pågått sedan februari 2008.

Alf Norberg hävdar att en privatisering av sjukvård ger marknaden fria händer att skära ner på personal, för att skapa så stora vinster som möjligt för de blivande ägarna. Det uttalande är direkt vilseledande i detta sammanhang.

Man kommer givetvis ställa krav på den nya aktören, och tanken är att utveckla primär- och akutsjukvården i södra Hälsingland. De måste följa samma vårdprogram och använda samma behandlingsmetoder som i övriga landstinget, och man kommer att värdera de olika aktörernas vision, verksamhetsidé och system för kvalité och patientsäkerhet.

Vänstern använder en vanlig skrämseltaktik och varnar för en sjukvård som bedrivs av ett företag som bara har i syfte att gå med vinst. Vi har som politiker en skyldighet att titta på alternativa driftsformer som komplement till landstingets egna verksamheter. Detta leder till att sjukvårdspersonalen får fler alternativa arbetsgivare att välja bland.

Samtidigt ställs högre krav på landstinget Gävleborg att ta tillvara på medarbetarnas kompetens och satsa på personalens utveckling för att kunna behålla sin personal. Vi är övertygade om att ju fler vårdgivare vi har inom sjukvården i länet desto större chans har vi att skapa en god och tillgänglig vård av hög kvalité.

Patrik Stenvard (M)

Carina Östansjö (FP)

Stig Zettlin (SVP)

Ingemar Kalén (KD)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons