Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varning för EU:s egen skatt

I dag, den 29 juni, presenterar EU-kommissionen ett formellt förslag om att införa en EU-skatt (för att försöka lura väljarna kallas det ”EU:s egna resurser”).

Annons

Syftet är farligt enkelt: EU vill köra över medlemsstaterna genom att få en direkt inkomstkälla till EU:s kassakista. EU-kommissionen och EU-parlamentet vill varje år öka EU-budgeten rejält, men ”hindras” av ”snåla” finansministrar och nationella parlament.

Det är sagt att denna skatt ska vara ”skatteneutral”, alltså inte öka skattebördorna på EU-ländernas medborgare. Men basfakta inom ekonomi säger en annan sak. Vilken ny skatt som helst, vare sig det är genom moms, på flygtrafik eller inom banksektorn, kommer sist och slutligen att betalas av den enskilde medborgaren.

EU:s budget kritiseras både för slöseri och dåligt utfall. Vi behöver inte en EU-skatt, vi behöver bättre kontroll av den nuvarande EU-budgeten. Dessutom, av princip, är det så att EU ska styras av medlemsländerna, inte det motsatta. Därför ska inte EU ha rätten att beskatta medborgarna i medlemsländerna. Varje land ska ha exklusiv rätt att beskatta sig självt, EU ska inte ha inflytande över det.

Förslaget om EU-skatt har vissa starka anhängare i Sverige, bland annat EU-parlamentarikern Göran Färm (S). Han är också en stark förespråkare av ökade EU-utgifter i en tid då man i nästan samtliga EU:s medlemsländer måste göra stora nedskärningar. Men nedskärningar är inte något som drabbar EU.

Det är viktigt att ta debatten med de politiker som bara vill öka EU:s makt och pengalystnad. Vilken är de olika riksdagspartiernas linje i dessa frågor – den samma som EU-parlamentarikern Göran Färms? De som är för införandet av en EU-skatt måste träda fram och ta debatten. Vi, folket, vill veta nu!

Margoth Hansen för Junilistan Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons