Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värna företagandet på landsbygden!

Levande företag är en av förutsättningarna för att inte minst barnfamiljer, ungdomar och nyanlända ska vilja bosätta sig på vår landsbygd, skriver Eva-Mai Mineur Tynong, Kristdemokraterna.

Annons

Vid samtal med företagare och tjänstemän i regionen framkom att jordmånen för särskilt privata företag var bristfällig utom för gymnasieskolans ungdomsföretag som stöttas och coachas på bästa sätt. Några ungdomar driver även sina företag vidare efter skolan, dock endast några få. De flesta flyttar med sina företag eller för att söka anställning.

Hur ställer sig då kommunerna i regionen när det gäller att stödja nyföretagande? Jordmånen och klimatet för företagande i regionens kommuner, varierade. Bästa jordmånen för nya företag upplevde man i Alfta/Edsbyn, Bollnäs och Nordanstig, sämst i Söderhamn där privata företagare upplever motstånd. Man känner att man inte släpps in på marknaden utan att det värnas med näbbar och klor om kommunalt ägda företag. Man känner ofta som småföretagare att kommunen liksom arbetsförmedlingen inte hör av sig angående praktikplatser. Företagsidéer finns, liksom behov, inte minst inom omsorgen och även vad gäller gröna näringar som odling med förädling.

Dock kvävs de ofta i sin linda då uppförsbacken ses som för lång och brant. Vilka möjligheter har nyanlända att starta företag? Varken Migrationsverket, Länsstyrelsen eller arbetsförmedlingen verkar veta, Inget svar ges. Detta är slöseri med resurser! Skärpning Söderhamns styrande; Vi vill ha en levande landsbygd kvar!

Eva-Mai Mineur Tynong

Kristdemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons