Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världssamfundet har lyssnat till Centerkvinnorna

Centerkvinnorna glädjer sig åt att världens ledare har lyssnat till vårt budskap. Vårt, och alla kvinnoorganisationer som kämpat för ökad jämställdhet i decennier. Det enkla budskapet att jämställdhet är lönsamt har fått gehör.

Annons

Det är ingen liten nyhet. En värld med mer tillväxt och utveckling gynnar inte bara kvinnor utan alla - kvinnor, män, barn, och statsfinanser. Det lider ingen brist på studier från multilaterala organisationer och regeringar - alla rapporterar om länken mellan jämställdhet och ökad lönsamhet, ekonomisk tillväxt och utveckling. Världssamfundet är enigt.

På toppmötet Northern Future Forum diskuterar nu ledare från Norden, Baltikum och Storbritannien behovet av att öka kvinnors företagande och nå jämställdhet i näringslivet. En förutsättning för att vår region ska klara välfärdsfrågorna. Sverige går miste om en tillväxtpotential på 21 procent i de förlorade resurser ojämställdhet innebär. Vad skulle Sverige kunna göra med de pengarna?

Att arbeta för jämställda styrelser i kommunala bolag är en viktig fråga. Kommunernas bolagsstyrelser har fortfarande endast 25 procent kvinnor. Om ojämställda styrelser betyder sämre lönsamhet kan ifrågasättas om ojämställdheten är ett ansvarsfullt sätt att hantera medborgarnas skattepengar? Kan tyckas att medborgarna borde kräva jämställda styrelser i kommunala bolag.

Näringsminister Annie Lööf och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni skriver i Dagens Industri om hur lösningen inte nödvändigtvis är kvotering . Möjliggör för kvinnor att kombinera familj och karriär genom praktiska förslag som förenklar vardagen. I Sverige kan sådana lösningar stavas jobbskatteavdrag, rut-tjänster, och en bra förskola. Idag lägger svenska kvinnor en timme mindre per dag på obetalt arbete i hemmet än for 20 år sedan– det betyder nio arbetsveckor per år som kan läggas till betalt arbete.

Maud Olofsson, före detta vice statsminister, gav igår en uppmaning till toppmötet: Minska regelbördan för de mindre företagen, speciellt för småföretagarna där många kvinnor finns representerade. Sänk skatterna för de minsta företagen. Gynna framväxten av de näringar där kvinnor är mest verksamma: hälso- och sjukvård, utbildning, tjänstesektorn. Förbättra den sociala tryggheten för företagare. Lyft upp kvinnors företagande och ledarskap på dagordningen överallt där framtidsfrågor diskuteras. Jämställdhet är en lönsam affär. Centerkvinnorna är glada att ha hela världssamfundet med oss.

Gunilla Hjelm, Förbundsordförande Centerkvinnorna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons