Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världens energikollaps

När kollapsar världens energiproduktion? Naturligtvis kan ingen svara på detta i dag. Vad vi vet är att vind, vatten och solenergi är hållbara och miljövänliga, men svarar för en mindre del av elproduktionen.

Annons

När kollapsar världens energiproduktion?

Naturligtvis kan ingen svara på detta i dag.

Vad vi vet är att vind, vatten och solenergi är hållbara och miljövänliga, men svarar för en mindre del av elproduktionen.

Kärnkraften är kontroversiell. En del länder vill avveckla, andra bygga ut.

Kolkraftverken kör för fullt så länge tillgångarna finns. Inom en femtonårsperiod måste nya gruvor tas i drift, om inte miljöproblemen sätter stopp.

FN:s klimatpanel och EU har insett problemet, och uppmanat länderna att satsa på vindkraft.

Alla människor tycker att det är bra, bara inte kraftverken hamnar i närheten av där man själv bor.

De kan byggas någon annanstans.

Man har i Sverige gjort en studie över platser som är lämpliga att bebygga, naturligtvis hamnar många i närheten av bebyggelse.

Att hänvisa till ödemarken och fjällvärlden är många gånger orealistiskt med tanke på långa ledningsdragningar och stora spänningsförluster.

Kommunerna har nu ett unikt tillfälle, när kraftproducenter vill satsa pengar i miljardklassen för utbyggnad av vindkraftverk.

Länsstyrelse och kommuner har en grannlaga uppgift att väga olika intressen mot varandra i tillståndsgivningen. En del blir vinnare andra förlorare, men befolkningen vill gärna att lamporna ska lysa hemma.

Karl-Erik Nordlund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons