Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världen skulle vara mycket bättre utan religioner

Svar till Jerker Sjölander (
16/12
) Många goda skäl att tro:

Annons

I Skavlans talk-show som Jerker Sjölander (16/12) refererar till hävdade Richard Dawkins också att världen skulle vara mycket bättre utan religioner. Flykten från verkligheten in i religionernas drömvärld skapar många problem både här i Sverige och i världen i stort. Utan indoktrinering från tidig barndom, om ett paradis som efter döden erbjuder självmordsbombare himmelska belöningar i form av sinnliga njutningar med 72 jungfrur, skulle världen ha sluppit de många islamistiska terrordåden. Dessvärre är fler terrordåd tänkbara. Att sprida Islam är en viktig uppgift för varje muslim, med våld om så behövs. I Koranens Sura 9:29 står att muslimerna skall strida mot alla som inte tror på Allah.

Jerker Sjölander skriver om Guds son, men i Gamla Testamentet uppträder många gudasöner (5 Mos 32:8; Ps 29:1; 89:7; Job 1:6; 2:1; 38:7). När Judendomen efterhand blev monoteistisk blev omnämnandet av gudasöner stötande. Man ändrade därför betydelsen, de fick bli änglar. Med Nya Testamentet tillkom ytterligare en gudason, som kristendomen utgår från. Trots att det nästan helt saknas samtida dokumentation av händelserna i NT tror många att det som står där faktiskt har hänt, hur osannolikt det än är. 

Att det förändrat många miljoner människors livsbetingelser, som Jerker Sjölander skriver, är sant, men för många inte till det bättre. Allt från den första tideräkningen har det varit många religionskrig, mellan protestanter och katoliker samt mellan kristna och muslimer där ett tio-tal korståg tillkommer. Dödsoffren kan räknas i tiotals miljoner.

I Sverige har vi inga religionskrig, men vi har sekter, till exempel Jehovas vittnen, som fryser ut avfällingar eller sekter vars pastorer kan övertyga svaga själar begå mord i Guds namn (Knutby).

Visst har Richard Dawkins rätt att världen skulle vara mycket bättre utan religioner.

Bo Gullefors

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons