Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världen behöver vårt stöd

I år är det 150 år sedan en ung affärsman såg människor lida på ett slagfält och beslutade sig för att göra någonting åt det.

Annons

I år är det 150 år sedan en ung affärsman såg människor lida på ett slagfält och beslutade sig för att göra någonting åt det. Mannen, som hette Henry Dunant, förstod att kraften och viljan hos en enskild individ kan göra skillnad för en medmänniska.

Vid slaget vid Solferino i norra Italien 1859 så hjälpte han de sårade och döende. När han återvände hem bildade han en organisation som i dag är den största humanitära organisationen i världen. Det vill säga Röda Korset.

I dess kölvatten kom grundvalarna av den internationella humanitära rätten, för 90 år sedan bildades en Federation av Röda Korsföreningar i hela världen och sedan 60 år finns Genèvekonventionerna som ger skydd åt människor som drabbats av väpnade konflikter.

Arvet av Dunants drivkraft och energi för att hjälpa utsatta bärs idag vidare av 97 millioner människor som finns i vartenda hörn i världen.

De finns i frontlinjen i alla stora humanitära utmaningar för världen i dag och i morgon konsekvenserna av klimatförändringar, migration, epidemier, hot mot folkhälsan, katastrofer, våld i urbana områden, livsmedelskriser, utbredd fattigdom och väpnade konflikter.

Under det senaste verksamhetsåret fick drabbade människor i konfliktområden bland annat detta från oss och våra systerorganisationer:

2,5 miljoner individer fick mat, 6,5 miljoner tält, filtar och vatten, 14,3 miljoner sanitet, och 2,9 miljoner hälsa och omsorg. Våra delegater besökte över 500 000 fångar i 77 länder och nära 500 000 rödakorsmeddelanden utväxlades mellan familjemedlemmar som ofrivilligt separerats.

Vi kunde också berätta om alla de insatser vi gör för människor som drabbas utanför konfliktområden på grund av sådant som naturkatastrofer och svält och de insatser vi gör här hemma för ensamma äldre, flyktingar och andra människor.

Åsa Älander

Röda Korset i Ljusdals kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons