Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varken tillväxt eller miljövänligt

Annons

Kommunfullmäktige i Hudiksvalls kommun har i enlighet med majoritetens förslag beslutat att det ska bli gratis att parkera med p-skiva i Hudiksvalls city alla dagar. Enligt HT 17/3 2011 kommer utgifterna för parkeringsverksamheten – 3 000 000 kronor per år – att påverkas marginellt. 2010 gick parkeringsverksamheten med 671 000 kr i vinst. Den största delen av intäkterna utgjordes naturligtvis av parkeringsavgifter. Håkan Rönström (M) lyfter i artikeln fram att kommunen sparar den engångssumma på 400 000 kronor det skulle kosta att uppgradera parkeringsautomaterna för Visa-kort, en struntsumma när man samtidigt förlorar uppskattningsvis 2 670 000 i parkeringsavgifter, och detta årligen.

Majoritetens främsta argument är att gratis parkering gynnar handeln och därmed tillväxten i kommunen. Detta har studier bland annat från Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) och från Sweco (2008) motbevisat genom att visa att fler kommer att ta bilen till arbetet. Dessa arbetspendlare handlar visserligen ofta lunch på stan men det hade de gjort även om de åkt buss.

Men majoriteten har ännu ett tvivelaktigt underbyggt argument – gratis parkering är en miljösatsning enligt majoritetens aktuella programförklaring. Här tycker vi egentligen att motargument är överflödiga men Swecos studie visade att en parkeringsavgift på 400–500 kronor per månad minskar antalet bilpendlare med 50–60 procent (jämfört med om parkeringen var gratis).

Att prioritera tillväxt framför miljöhänsyn i enskilda frågor försvaras ofta med att tillväxt och ökade ekonomiska resurser möjliggör investeringar i till exempel ny, miljövänlig teknik men här är det alltså varken eller.

Håkan Rönström (M) svarar i ovan nämnda HT-artikel på frågan om varifrån ska pengarna tas, vilka som får stryka på foten: "Det är en så dålig fråga så den svarar jag inte på. Tycker du inte det själv?"

Vi tycker inte det. I tider av åtstramningar inom kommunal verksamhet, till exempel inom omsorgen (HT 14/4), och ebb i kassan (HT 15/4) tycker vi att frågan är högst relevant och vi vill gärna ha svar. Vill du också det så hör av dig till kommunen eller direkt till kommunalråden.

Lisa och Karl Holmberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons