Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargjakten behövs

Vargstammen saknar den genetiska mångfalden. Flera vargpar är nära släkt med varandra. Det är ungefär som att bilda familj och få barn med brorsan eller syrran. Detta säger något om det akuta läget vad gäller inaveln.

Annons

Som jägare, natur- och djurvän, ska jag be att få tacka alliansregeringen för att ha uppfyllt ännu ett av många vallöften. Nu den senaste, påbörjad sanering av vargstammen. Socialdemokraternas, Vänsterns och Miljöpartiets, under tre års allmänna skällande, klagande, skrämselpropaganda och överbudstaktik, lite försent, har gjort mig fundersam över vilka som denna hjärntvättsteologi är ämnad för. I vargdebatten ligger man nu valtaktiskt tyst. Men alliansen står pall och upprätthåller en mycket hög trovärdighet. Inte bara i Sverige utan också i Europa. Strongt.

Vargälskande fanatiker som inte accepterar forskarkunskap får nu nästan utan ifrågasättande stort utrymme i media. Blodbad, blodtörstiga jägare, okontrollerad massaker, utrotning är en del av vokabulären. Lidingömoderaterna ropar likt ylande vargar att jägarlobbyn har vilselett politikerna!

Vad handlar vargmassakern om?

Vargstammen saknar den genetiska mångfalden. Flera vargpar är nära släkt med varandra. Det är ungefär som att bilda familj och få barn med brorsan eller syrran. Detta säger något om det akuta läget vad gäller inaveln. Detta faktum accepteras emellertid inte av vargfanatikerna under ledning av Rovdjursföreningen och Ulv nord.

Den nu beslutade saneringen av vargpopulationen med 27 vargar (forskarna accepterade 40) kommer säkert att 2011 följas upp med en etapp 2 med en jaktstrategi som forskarna föreslår med en kombination av utslagning av hela flockar som är särskilt inavlade eller av individer som ställer till problem för landsortsbefolkningen samt med slumpvis jakt. Sedan kan den svenska stammen fyllas på med ett 20-tal friska utifrån hämtade vargar. Med ökad genetisk mångfald anser forskarna att vi i Sverige klarar oss med 200 vargar i stället för 1000. En stor del bör då rättvist kunna få plats och solidariskt härbärge i Stockholmsområdet och i södra Sverige för att bland annat hålla koll på vildsvinens utbredning.

Absolut inte som nu med alla 250 i Dalarna, Värmland och Gävleborg.

Sven-Olof Westin

Trogsta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons