Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargen sprider dvärgbandmask

Myndigheterna har ingen beredskap för spridning av dvärgbandmask i Sverige. De sjukdomar som naturligt finns i en varg-bytesdjurs-population har man medvetet undanhållit från att informera allmänheten om.

Annons

Myndigheterna har ingen beredskap för spridning av dvärgbandmask i Sverige.

De sjukdomar som naturligt finns i en varg-bytesdjurs-population har man medvetet undanhållit från att informera allmänheten om i den statligt finansierade vargpropagandan.

Ändå är det högst troligt att dessa sjukdomar har skördat betydligt fler offer än direkta angrepp av varg.

Dvärgbandmaskens livscykel omfattar en huvudvärd och en mellanvärd. Huvudvärd i våra trakter är varg (hund) eller räv. Mellanvärd är allehanda klövdjur men också människan. Den sjukdom som då drabbar människan heter Hydatidosis.

I Norden, (Sverige, Norge och Finland) eliminerades dvärgbandmasken från naturen genom utrotningen av vargen under 1800-talet. Den fria allmogejakten tog också ned klövviltet till mycket låga nivåer. Därigenom försvann både huvud- och mellanvärdarna för denna zoonos.

I dag är Sverige och Norge tillsammans med Grönland de enda länderna i världen som är helt fria från vad som av WHO beskrivs som ett globalt hälsoproblem.

På 70-talet kom det ryska vargar som bar på smittan över gränsen till Finland som då snabbt avlägsnades med hjälp av militär följt av en intensiv kampanj för att få bort smittan från rennäringen.

Men Finland har nu åter fått in smittan av vargar från Ryssland och nu är det inte längre begränsat till finska Lappland beroende på EU:s regler för skyddet av stora rovdjur.

När vargen återintroducerades i Yellowstone (USA) valde forskarna att ignorera faran och ansåg att genom en avmaskningsprocedur skulle man säkerställa att dvärgbandmasken inte kunde spridas. I dag är vargarna i Idaho till två tredjedelar bärare av smittan och nu återupprepar man samma procedur av misstag här i Sverige.

Det säkraste sättet att upptäcka dvärgbandmasken hos älg är i de cystor som uppträder i lever och lungor. Handskar och munskydd rekommenderas när man handskas med djurkroppar.

Ät aldrig svamp eller vilda bär från naturen om risk för smittan finns.

Perra Hälsing

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons