Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargen hot mot fäbodar

Fäbodbruket har minskat katastrofalt på grund av vargarnas och övriga rovdjurs framfart. Fler och fler brukare lägger ner verksamheten.

Annons

I Anders Ekholms debattartikel (23/10) har han i vanlig ordning framfört sin oro över regeringens beslut om jakt på varg 2010. Det han skriver avseende fäbodbruket, att det ökar i stället för minskar är lögn. Fäbodbruket har minskat katastrofalt på grund av vargarnas och övriga rovdjurs framfart. Fler och fler brukare lägger ner verksamheten.

Bytena i skogen blir färre och rovdjuren tar sin mat där den finns. Är det slut i skogen söker den sig naturligtvis mot bebyggelsen där maten finns, dummare är de inte. Beträffande viltet i våra skogar, så är det inte enbart jägarna som förser sig. Vargarna tar fler älgar och annat vilt än vad jägarna skjuter per år.

Om man förstår Anders Ekholm rätt ska bönder och fäbodbrukarna tillhandahålla mat åt rovdjuren gratis och det är en ohållbar situation. En vargflock i ett hägn ställer till med ett blodbad till skillnad av vad till exempel en björn åstadkommer. Det antal vargar som myndigheterna beslutat om under den eventuella jakten ska uppgå till 20–30 individer, vilket jag hoppas är antalet i varje län där vargen finns, Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län.

Vargen är ett ytterst svårjagat djur så möjligheterna att en del klarar sig är stora. Eftersom reproduktionstalet för vargen ligger högt kan man förstå att ökningen av stammen blir betydligt högre än avskjutningen och då är katastrofen ett faktum.

L.B.J-sson

Edsbyn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons