Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargen behövs för en sund ekologisk balans

Vi kan se obalansen i vår natur där till exempel vildsvinen breder ut sig på ett totalt okontrollerat sätt bara under de senaste tio åren. En viktig faktor är just avsaknaden av våra stora rovdjur.

Annons

Vargjakten, den första i vårt land på 45 år, drar i gång i januari 2010. Faktum är att vargen fortfarande räknas som utrotningshotad i Sverige och är ”fridlyst”, trots detta, drar nu jakt i gång och drygt 10 000 jägare har registrerat sig för jakt på varg. Sveriges vargstam består av cirka 240 individer och av dessa ska 27 nu skjutas. Detta innebär att det på varje varg som ska skjutas kommer det att gå cirka 370 jägare, alltså fler per varg än det totala antalet vargar i vårt land!

Vi kan undra: Vad är problemet? Det kan knappast vara så att våra jägare jagar för att de måste ha mat på bordet och ser vargen som en stor konkurrent om viltet (maten) i form av till exempel älg. Jägarförbundet, den största lobbyorganisationen för landets jägare har självfallet bidragit stort till beslutet om ja till licensjakt på varg. Förbundet får cirka 50 miljoner i bidrag per år för sin verksamhet ur viltvårdsfonden. För dessa pengar ska man bland annat verka för att sprida förståelse och sakkunnig information om våra rovdjur, detta brister man dock i. Enligt regeringens beslut den 21 oktober ska Jägarförbundet till exempel underlätta för flyttning av varg, även där har intresset varit lågt.

Vid rättegången mot Pirate Bay menade några att en ledamot i juryn varit jävig i samband med den fällande domen mot just Pirate Bay. Han hade kopplingar till musikindustrin.

När det gäller beslutet i höst angående jakt på varg kan det då även ha handlat om en jävsituation hos några av våra riksdagsledamöter? Ledamöter med jägarexamen och medlemskap i Jägarförbundet och ledamöter som har intressen i den motsatta sidan? Det finns ett stort jaktligt intresse inom miljö- och jordbruksutskotten, och de stod bakom "proppen". Vad skulle utfallet ha blivit om ledamöter med särintressen avstått från att rösta?

Spanien har en stam på cirka 2 000 vargar, och Israel cirka 800 (vars yta är lika stort som Småland!) och Italien cirka 600. I dessa länder finns en acceptans och rädslan för varg tycks inte finnas.

Vi kan undra vad som är problemet i vårt land och det varghat som finns. Vi kan se obalansen i vår natur där till exempel vildsvinen breder ut sig på ett totalt okontrollerat sätt bara under de senaste tio åren. En viktig faktor är just avsaknaden av våra stora rovdjur. Skåne är ett exempel på där vildsvinen ökar i det närmaste okontrollerat vi kan se hur antalet viltolyckor med just dessa svin ökar. Så för att få en sund och ekologisk balans låt vargen löpa och ställ in jakten och fundera ett varv till om någon form av jäv kan hävdas i samband med beslutet.

Lorina Stenwall

djurvårdare, medlem i Svenska Rovdjursföreningen

Håkan Carlberg

fd VD Rovdjurscentret De5Stora

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons