Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargbeslutet vitaliserar

Det finns inte något hinder för en kommun att deklarera sin uppfattning och policy då det gäller rovdjurspolitik. Tvärtom bör initiativet i Nordanstig mana till efterföljd. Det kan vitalisera och kanske också nyansera den tidvis hätska rovdjursdebatten.

Annons

När det gäller rovdjurspolitiken finns uttalad vilja att beslut ska tas så lokalt som möjligt. Från den 15 februari beslutar exempelvis viltförvaltningsdelegationer beslut om viltförvaltning, licensjakt och skyddsjakt och om bidrag och ersättning enligt viltskadeförordningen. Gällande rovdjur är ansvaret frågor om miniminivå för björn och lo och om inriktning för förekomst av varg och järv i länet, vilken sedan ska lämnas till samverkansrådet i berört rovdjursförvaltningsområde, samt pröva den rovdjursförvaltningsplan som länsstyrelsen ska göra.

Landshövdingen leder. Sedan ska finnas fem ledamöter som är politiker och utses efter landstingets förslag och en ledamot som behärskar trafiksäkerhet och illegal jakt och utses av polisen. Det ska också finnas en ledamot för varje följande intresse; jakt och viltvård, naturvård, friluftsliv, ägande och bruk av jordbruksmark, lokalt näringsliv och turism samt skogsnäring. De utses efter förslag av berörda organisationer. Finns yrkesfiske ska finnas en ledamot som representerar detta och i län med fäbodbruk ska också finnas en företrädare för det. Även dessa utses efter förslag av berörd grupp. Finns rennäring ska även denna ha företrädare.

Det är i detta ljus man bör se det uppmärksammade beslutet om att Nordanstigs kommun ska vara vargfri, vilket nu överklagats till förvaltningsrätten i Falun av Stefan Haglund och Sven Norman. Kommunens beslut måste uppfattas, dels som en allmän viljeyttring, men framför allt som en uppmaning till politiker och intresseföreträdare i länets viltförvaltningsdelegation om vilken bedömning den ska göra för att tillgodose det kommunala intresset i Nordanstig.

Det finns inte något hinder för en kommun att deklarera sin uppfattning och policy då det gäller rovdjurspolitik. Tvärtom bör initiativet i Nordanstig mana till efterföljd. Det kan vitalisera och kanske också nyansera den tidvis hätska rovdjursdebatten. Det finns inget riksdagsbeslut eller annat direktiv om att varje kommun i landet solidariskt ska hysa rovdjur i förhållande till sin yta eller folkmängd. Viltförvaltningsdelegationerna kräver andra indikationer. Nordanstigs har gjort ett inspel.

Jag vill göra ett annat rörande fäbodbruk. För det använder jag ett citat i ett mejl till mig från chefen för Viltskadecentrum: Jag hoppas att man i den fortsatta regionala förvaltningen kan bli bättre på att tydligt definiera att varg inte är lämplig i vissa områden. Ska det dessutom vara 210 vargar så finns det områden utan skogsbete där de kan vara. Det finns andra områden där varg kanske inte uppskattas direkt, men där påverkan på näringsverksamheten är mycket begränsad och där det ändå är möjligt att förebygga skador.

Kelvin Ekeland

Norrbo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons