Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varg är varg

Hur har vi det med människosynen när vi kan hota varandra till livet och anklaga varandra för mord för att vi plockar bort några vargar. Vargar är faktiskt vargar och inget annat om nu någon till äventyrs trodde det.

Annons

Vi läser i tidningen om jakten på varg där det skjutits bort 27 vargar i landet enligt demokratiskt fattat beslut. 12 000 jägare går ut i skogen och jagar, en bråkdel av dessa jägare får se en varg, av dessa får ytterligare en bråkdel skottillfälle och några av dessa missar sitt mål. Genast börjar några döma dessa 12 000 för att vara blodtörstiga lönnmördare som skjuter på allt som rör sig och ställer till med masslakt på vargarna. Man hävdar att jägarna skjuter på traktorer, barn, bärplockare och allt som går och står i världen.

Hur kan man missa ett mål? Svaret är att vi är människor, inga maskiner som går att ställa in så att varje gång vi avlossar en kula så träffar den. Det kommer aldrig att bli så hur gärna vi än vill. Vi kommer varje gång vi går ut i skogen med bössan att riskera att missa det mål vi siktar på. Det går inte att försäkra sig mot, och vi kommer att fortsätta att göra det liksom våra förfäder har gjort i alla tider.

Hur kan man gå ut och kritisera jägarkåren som man gör dagligen i insändare utan att egentligen veta vad det handlar om? Flertalet som skriver dessa insändare har antagligen aldrig hållit i en bössa, en del vet inte hur samspelet mellan olika djurarter fungerar eller ens förhållandet mellan föräldradjur och ungar. Man tillskriver djuren samma känslor som vi människor har och så vidare. Men ändå kritiserar man med bloddrypande penna den som finner att det bästa som finns i livet är att vistas i skogen med hund och bössa.

Hur har vi det med människosynen när vi kan hota varandra till livet och anklaga varandra för mord för att vi plockar bort några vargar. Vargar är faktiskt vargar och inget annat om nu någon till äventyrs trodde det. Vi måste sansa oss i hur vi hanterar varandra i sådana frågor, men det kanske bara visar hur vi är på väg att fjärma oss från naturen och tittar för mycket på Bambi på tv.

HO

 

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons