Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför vill Söderhamns kommun inte satsa på Mohed?

Söderhamns kommun har två större campingplatser: Stenö och Mohed. Mohed har något färre platser men är inte långt efter Stenö.

Annons

När jag först kom till Söderhamn på sena 60-talet var Mohed lite vassare än Stenö på många sätt. Bättre beläggning, bättre faciliteter, bad, affärer, matställen etc. vackert belägen vid Florsjön.

Efter att nyligen under två dagar besökt Mohed resp. Stenö är det svårt att undertrycka en reaktion om hur det ser ut i dag: Mohed nästan utan campinggäster, nedgångna byggnader och anläggningar, usla matställen, inga affärer osv. (Denna situation kan inte skyllas på asylboende utan Mohed har under många år rustats ned.) Stenö fyllt av nya byggnader, aktiviteter, gäster.

Detta reser två frågor: Hur kunde det bli så här? Vad kan vi göra åt det?

Jag har full förståelse för att kommunen vill satsa på Stenö. Jag har ingen förståelse för att Mohed lämnats helt utan uppmärksamhet, resurser och styrning. Detta har kraftigt bidragit till ett accelererande förfall av Mohed. Kanske kommunalrådet kunde tagit sig en titt efter fallskärmshoppet?

Ägarförhållandena är kanske en del av förklaringen, dvs att kommunen äger Stenö men inte Mohed. Jag tycker inte det duger som förklaring till att man låtit Mohed förfalla. Jag är övertygad om att kommunen kan ställa krav på ägaren av en så viktig del av infrastrukturen som en badplats och camping. Om inte annat kunde kommunen satt av resurser (skattemedel) med villkor till ägaren. Hur mycket har kommunens satsning på Stenö kostat hittills? Kanske har kommunen konkurrerat ut Mohed utan att inse konsekvenserna?

Jag hoppas att vi inom en snar framtid kan se en viss utjämning av satsningarna på kommunens två stora camping- och badplatser.

Moheds revansch

Anders Uddén, Söderhamns kommun, svarar:

Söderhamns kommun äger och driver campingen vid Stenö havsbad. Campingen i Mohed är sedan länge i privat ägo och står inte under kommunens förvaltande. Den nuvarande ägaren av Moheds camping har ett avtal med Migrationsverket om asylboende.

Campingen i Stenö drivs på egna meriter med de intäkter som campingen genererar. Den är också en viktig del i kommunens arbetsmarknadsåtgärder för människor i utanförskap. Under innevarande budgetperiod utreds om campingen ska läggas ut på annan utförare.

Anders Uddén

kultur- och fritidschef

Söderhamns kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons