Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför tiger de sjuka?

Nyligen har framkommit att blott en procent av de 16 000 som utförsäkrades från den 1 januari 2010 hade behövt söka försörjningsstöd (socialbidrag). I går morse kom förklaringen genom P1 på denna låga siffra.

Annons

En oberoende statistiker klargjorde att tio procent av de 4 000 utförsäkrade som av olika skäl avstått från att delta i arbetsförmedlingens program inte klarade sin ekonomi. Hur har de överlevt? Kanske har de försökt arbeta men tvingats gå hem från jobbet sedan deras sjukdom blivit väsentligt försämrad? Kanske har de tvingats sätta sig i skuld genom lånade pengar. Det har skett i vår familj.

Det snabba, ogenomtänkta hafsverk, som alliansens förändringar i lagen om sjukförsäkring består av, har skapat ytterligare lidande för de sjuka. Hur ska en sjuk människa, som kanske dessutom är ensam orka tala för sin sak mot en hel myndighet? Förr fanns ändå en sjukvårdsnämnd, som fattade beslut, att vända sig till. Numera tar först en utredande handläggare hand om ärendet. Denne för ärendet vidare till en föredragande, som i sin tur redovisar ärendet inför en beslutande tjänsteman någonstans i organisationen. En strid ström av blanketter skickas mellan den sjuke och försäkringskassan. Den sjuke ska jämte det läkarintyg som utfärdas försöka beskriva sin arbetsförmåga på blankettens mycket begränsade utrymme. Om den sjuke har kontakt med någon annan del av sjukvården som kan uttala sig om den sjukes hälsotillstånd görs ingen utredning om detta. Det är inte hela människan som ska bedömas utan hennes fysiska arbetsförmåga. Det gör att den sjuke måste driva sin sak i uppförsbacke om orken finns.

Den beslutande, för den sjuke osynlige tjänstemannen, följer de regler som regeringen angivit så strikt han förmår. Arbetslinjen ska följas in absurdum, vilket medför att hänsyn ska tas till den sjukes alla möjligheter på arbetsmarknaden i Sverige. Mångårigt arbete och utbildning inom ett visst yrke räknas ej utan det är den fysiska förmågan som räknas, även om den är mycket liten.

Som tur är behöver jag ej redovisa de tillkortakommanden visavi försäkringskassan som den sjuke och vår familj råkat ut för. Jag behöver bara som exempel på försäkringskassans och ytterst alliansens rigiditet nämna de två fall, som exponerats i pressen de senaste dagarna, varav den rullstolsbundne, svårt skadade soldaten, nyss hemkommen från Afghanistan, är ett av dem. Att han ändå fick rätt kan han tacka massmedia för.

Till sist. På dagens insändarsida (26/5) har alliansen fått breda ut sig över halva sidan med socialförsäkringsminister Husmark Pehrsson i spetsen. Insändaren är ett rent skönmålat valtal och jag hoppas att någon eller några från andra sidan bemöter det. Jag menar då de rödgröna och alla sjuka som har råkat illa ut.

Anhörig

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons