Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför struntar politikerna i detta?

/
  • Ska det vara så här? Bankernas vinst förra året var 109 miljarder kronor, och jag ska inte få ha tillgång till mina pengar ...? skriver Birger Sjöberg.

I ett öppet brev till Sveriges Regering och Riksdag undrar Birger Sjöberg varför kontanthanteringen i svenska banker är så anmärkningsvärd och varför politikerna inte gör något åt saken:

Annons

Det är skärtorsdag 24 mars 2016. Som en del av min försörjning i glesbygd ska jag iväg och sälja saker på en marknad, och jag behöver växelpengar. Hur gör jag då?  

Banken säger att den inte tillhandahåller annat än 100-, 200- och 500-lappar. De säger att de gärna tar emot min dagskassa, men att lämna ut pengar så jag har växel, nej, bankens styrelse har bestämt att det inte går. Rånrisken är för stor. Och jag tänker att: Vilken förunderlig värld vi lever i där rånare inte rånar pengar som sätts in i banken. Observera att ingen skugga ska falla på de små lokala bankkontoren med sin alltid lika vänliga personal! De tvingas möta människors vrede och irritation varje dag.

Alltså, regering och riksdag måste väl ha en uppfattning om hur människor ska få tag på växelpengar om man inte har råd att ansluta sig till privata pengadistributörer?

EU har lagar som säger att bankerna är skyldiga att hantera kontanter. Varför lyder vi inte EU nu, när vi gör det i alla andra sammanhang? Sociala medier är fulla av protester, och Riksbankschefen Stefan Ingves håller med!

Ska det vara så här? Bankernas vinst förra året var 109 miljarder kronor, och jag ska inte få ha tillgång till mina pengar ...? Det är knepigt nog ändå att försörja sig på den svenska landsbygden, och alla kan ju inte bo i städerna, för där finns ingenstans att bo. Dessutom kan det ju vara trevligt för alla som bor i städer att det inte är helt tomt i skogen när det är dags för semester.

Till sist, två enkla frågor:

* Vad är det bankerna säger eller gör för att få er politiker att strunta i detta?

* Vad var det för mening att ge ut nya sedlar?

Birger Sjöberg

född i Stockholm men glesbygdsbo sedan 40 år

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons