Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför ska vi inte välkomna invandare?

I vår del av världen är vi relativt skyddade. Samtidigt pågår det i vår omvärld oroligheter och väpnade konflikter – i bland annat Syrien och Afghanistan.

Annons

Framöver är det troligt att fler kommer att tvingas fly undan naturkatastrofer och inte enbart väpnade konflikter, om inte vi på allvar även tar tag i klimat- och miljöutmaningarna genom gemensamma och hållbara lösningar. Oaktat orsaken till att människor flyr för sina liv anser vi att vi måste ta emot dem som lyckas ta sig hela vägen till Sverige.

Vi är moraliskt, juridiskt och ekonomiskt förpliktigade att hjälpa människor. Behandla invandraren väl står det även i Bibeln. Därför rimmar det extra illa när främlingsfientliga krafter subtilt vill ta sats i allt från den svenska kulturen och traditionen till den kristna heliga skriften för att frammana en rädsla för islam, och också allt annat som kan anses främmande och annorlunda. Allt för att stänga ute dem som söker en fristad, eller ibland rent av ett bättre ekonomiskt liv.

När vi nu inväntar runt 54 000 människor som kan komma att knacka på vår port är det därför viktigare än någonsin att samarbeta på olika nivåer. Det kommer inte vara alldeles enkelt att ta hand om alla som kommer. Däremot har vi gjort det förr och kan göra det igen – fast bättre.

Under Jugoslavienkrigen tog vi 1992 emot nästan 70 000 personer enbart från just forna Jugoslavien. Totalt hade Sverige en tillströmning av asylsökande på 84 018 personer det året enligt Migrationsverkets statistik. Vi klarade av att ta emot alla dessa människor då och vi kan klara en liknande situation igen.

Däremot är vi samhällskritiska och medvetna om att det finns en rad utmaningar och systemfel vi behöver rätta till för att på ett bättre sätt kunna ta emot flyktingar och få dem att bli en del av samhällsgemenskapen. För att lyckas med detta krävs samarbete. Därför vädjar vi till alla goda krafter att hjälpa till i det här arbetet.

Inom EU planeras ett gemensamt asylsystem för att solidariskt ansvara för att ge flyktingar ett nytt hem. Det är angeläget att detta system kommer på plats så snart möjligt. Även kommuner i Sverige behöver öka sina kontakter och samarbetet sinsemellan för att hitta lösningar över hur man kan fördela ansvaret att ta emot människor som flyr sina liv.

Vi vill sträcka ut vår hand över partigränser, över kommungränser och över nationsgränser för hållbara lösningar. Det är vår moraliska rättighet och vår moraliska skyldighet att fatta varandras händer och med gemensam kraft rädda livet på våra medmänniskor, och ge de ett nytt hem att bli delaktiga i och glädjas över.

Magnus Svensson, distriktsordförande Centerpartiet i Gävleborg

Johan Hedin, riksdagsledamot, migrationspolitisk talesman för Centerpartiet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons