Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför ska vi ha regnbågsflagga i Nordanstig?

Låt den blågula nationssymbolen som står för frihet, nationalkänsla och övriga positiva inslag vaja över Nordanstig, skriver "Zorro" och får svar direkt av Tor Tolander (M).

Annons

Det var i sanning en magstark historia som det skrevs om i tidningen för ett par veckor sedan! Nordanstig hade ingen kommunalt flaggansvarig som kunde hissa flaggan på två mycket speciella flaggdagar vilket i sig var märkligt, men varför kompensera det med att införskaffa en regnbågsflagga?

Låt den blågula nationssymbolen som står för frihet, nationalkänsla och övriga positiva inslag vaja över Nordanstig! Bergsjö, där kommunhuset är beläget och där den nu så aktuella flaggan skall hissas, kan väl inte direktkopplas till Prideparaden i Hudiksvall!? Hur många övriga arrangemang inne i stan uppmärksammas på liknande sätt runt om i bygderna?

Initiativet är inget beigeblekt förslag! Det retar och roar. Naturligtvis kommer många som är intresserade av den nya fanan att känna sig mer än attraherade av förslagsställaren som säkerligen kan ha en vinst att avhämta efter nästa val. Ett frieri, om man vill uttrycka det hela så. Andra kommer inte att känna att det blir bra när kommunens flaggansvarige drar den sexfärgade fanan upp i luften för att visa att man är med på tåget. Inköpet av flaggan var en obegripligt underlig investering och man menar att den kan lånas ut till kommuner som inte har den. Det var ingen dålig tanke, för då har man kanske chansen att bli av med den! Att låna ut saker är ju aldrig riskfritt…

Zorro

Tor Tolander (M) svarar:

Vi är överens om att vi flaggar för lite i Nordanstig och att varje dag vi kan ge en guldkant genom att flagga i sympati, stolthet, medmänsklighet eller deltagande är en bra dag. Mitt hopp är att regnbågsflaggan leder till att vi flaggar svenska flaggan oftare också.

Det finns ingen motsättning mellan flaggorna, tvärtom är båda symboler för det vi som nation står för.

Vi tror på öppenhet, stolthet och frihet. Att likvärdighet inför lagen är lika självklart som rätten att själv få välja partner, få styra sin fortplantning, följa sin tro och säga sin mening utan rädsla för förföljelse.

Men vi lever i en värld där öppenhet och medmänsklighet måste försvaras.

Därför behövs regnbågsflaggan, en internationell symbol för allas rätt till särart – kulturell, sexuell eller spirituell. Det är en flagga som samlar alla: Svenskar, syrier eller sydafrikaner, straighta lika väl som hbtq.

På nationaldagen, flaggdagar och under OS är svenska flaggan självklar men andra dagar kan kräva andra symboler, om så bara för att sätta ett finger i ansiktet på dem som förvägrar människor deras rättigheter. För att visa att vi kan. För att visa att det går. För att visa att vi bryr oss.

Solidaritet är inte röstfiske. Solidaritet är lika självklart svenskt som sill, surströmming och kräftor.

Tor Tolander (M)

oppositionsföreträdare i Nordanstigs kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons