Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför ska kommunen äga vindkraftverk?

Den borgerliga kartellen och Miljöpartiet lägger som förslag i sin budget att kommunen ska utreda köp av två vindkraftverk för i runda slängar 75 miljoner kronor.

Annons

En investering som är beroende av statsmakterna och de beslut som fattas kring energiproduktion och subventionering av elskatter och som genom ett klubbslag i riksdagen kan upphöra.

När kommunen 1996 beslöt att sälja energibolaget så var det bland annat på grund av de förändringar och beslut som gjordes på riksnivå som innebar att elmarknaden avreglerades och minskade möjligheten att politiskt tillvarata konsumentintresset och påverka prisbilden.

Dåvarande kommunfullmäktige var för övrigt enigt i beslutet om att sälja energiverket.

Finansieringen av de två vindkraftverken är i förslaget tänkt att ske från de pengar som kommunen har kvar efter försäljningen av energiverket, cirka 200 miljoner kronor.

Pengar som vi socialdemokrater gärna ser används för att utveckla och investera i kommunen och som ska vara framåtsyftande och långsiktiga som exempelvis den satsning som gjorts på bredband via fiber. De skulle också kunna ligga till grund för att investera och utveckla hamnområdet som med sitt läge är ett av de attraktivaste områdena efter södra Norrlandskusten. Satsningar som syftar till att nya arbetsplatser etableras och att arbetstillfällen skapas som kommunen är i stort behov av.

Utvecklingsfrågor som också kräver stora och genomtänkta investeringar från kommunens sida och som sträcker sig över flera mandatperioder och förutsätter breda uppgörelser politiskt. Att som den borgerliga kartellen och Miljöpartiet i sitt förslag tar 75 miljoner kronor ur försäljningsmedlen för köp av två vindkraftverk är i det perspektivet en dålig lösning. Hur utvecklas Hudiksvall av att man köper två vindkraftverk?

Det visar också på en bristande insikt om vad som är viktigt för kommunens utveckling när man i sitt förslag vill blåsa i väg stora delar av det kapital som finns tillgängligt för att utveckla kommunen.

Vi har även tidigare från Socialdemokraternas sida sträckt ut en hand för att tillsammans kunna finna bra och breda lösningar för kommunens utveckling. En utsträckt hand som hittills har nonchalerats.

Jag ställer därför följande frågor till kommunstyrelsens ordförande Caroline Schmidt (C). På vilket sätt utvecklar det kommunen att äga två vindkraftverk? Kommer ni att ta emot vår utsträckta hand för att hitta breda politiska lösningar över blockgränserna i de för kommunen så viktiga utvecklingsfrågorna?

Mikael Löthstam (S)

oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons