Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför så bråttom?

Med några månader kvar till valet stressar majoriteten i samhällsbyggnadsnämnden fram en ogenomtänkt entreprenad av gatuskötseln, trots att det pågår ett långsiktigt arbete med att se över kommunens organisation som inte är färdigt. Varför har allianspartierna så bråttom? Och varför går man till beslut med ett hafsverk som underlag?

Annons

Bakgrunden till allt detta är att Ljusdals kommunchef Niklas Bremefors sedan förra sommaren arbetat och tagit fram ett förslag på hur kommunens nya organisation ska se ut. På förvaltningshuset görs många förändringar och även om utredningen inte nämner något om kronor och ören så är jag övertygad om att det blir en bra besparing över tid. I förslaget ingår något som kallas Ljusdal Kommunhus AB där det är tänkt att kommunens bolag ska rymmas. Som de flesta säkert vet vid det här laget ska cheferna för våra två större bolag gå i pension i sommar och i och med det kommer vi, förhoppningsvis, att få en mycket bra chef som kan organisera och samordna de stora samhällsfunktioner vi har.

Samhällsnyttiga bolag som Ljusdalshem, energibolagen, gata/park och Ljusdal vatten samt renhållningen måste kunna samarbeta med stora förtjänster som resultat. Kring detta finns ett embryo i förslaget men hur detta ska se ut är inte helt klart i dag.

Jag tvivlar dock inte en sekund på att Bremefors redan vet hur han vill att det ska se ut och hur det ska organiseras. Att i det här läget besluta att lägga ut gata för upphandling är inget annat än ett hafsverk av majoriteten i samhällsbyggnadsnämnden. Många frågor saknar svar: Hur mycket sparar kommunen på att lägga ut detta på entreprenad? Varför läggs inte hela kommunens gator ut på entreprenad? Vad kostar det att enbart ha kvar byarna Los och Ramsjö? Och vad i hela friden är den ”lilla fixarresurs” som LjP skriver om i torsdagens tidning och vad kostar den? Kommunens verkstad ska sättas under lupp, varför inte vänta tills vi vet hur den nya organisationen ska se ut? Varför har allianspartierna i Ljusdal så förbaskat bråttom med denna upphandling?

Markus Evensson (S)

Järvsö

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons