Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför inte rot-avdrag till flerbostadshus?

Regeringens rot-program har överträffat förväntningarna. Halva befolkningen som bor i hyresrätter och bostadsrätter har inte samma möjligheter eftersom ägare till flerbostadshus inte får skatteavdrag.

Annons

Vi i HSB lovar att halvera våra koldioxidutsläpp i närtid om politikerna levererar ett klimatsmart rot-avdrag som också går till flerbostadshusen. Det är långt utöver samhällets allmänna mål, men vi vill ta vårt ansvar och visa vägen.

Till år 2020 ska energianvändningen i Sverige minska med 20 procent jämfört med 1995 och användningen av fossila bränslen ska avvecklas. Koldioxidutsläppen ska minska med 40 procent. Dessutom ska hälften av energin komma från förnybara energikällor, som vatten- och vindkraft och solenergi. Till 2050 ska energianvändningen halveras.

Bostäderna kan göra skillnad i klimatarbetet. Hela 40 procent av energin går till bostäderna och en tredjedel av koldioxidutsläppen kommer från denna sektor. Åtgärder här gör skillnad i klimatarbetet.

Regeringens rot-program har överträffat förväntningarna. De är bra, men borde ha utformats på annat sätt. I huvudsak är det villaägare som kan subventionera sina ombyggnader via rot-avdrag. Halva befolkningen som bor i hyresrätter och bostadsrätter har inte samma möjligheter eftersom ägare till flerbostadshus inte får skatteavdrag.

Dessutom har regeringen missat att sätta klimatprofil på rot-avdragen. Med uppbackning av diverse inredningsprogram på tv bidrar rot-avdragen till många lyxrenoveringsprojekt. Fungerande badrum och kök rivs ut, kastas och ersätts med energikrävande installationer. Regeringen borde i stället ha infört KLOT (stöd till klimatinsatser och ökad tillgänglighet i bostäderna) till alla fastighetsägare. Behovet är enormt. Det handlar främst om rekordårens bostäder som nu måste renoveras men där det inte går att finansiera klimatanpassningen trots att husen fullständigt läcker energi. Här måste det till en politik.

Våra ambitioner förutsätter att det finns en politik som stöttar klimatsatsningar i bostadsbeståndet. Det är inget orimligt krav med tanke på att staten 2006 hade intäkter från boendet på 102 miljarder jämfört med utgifter på 34 miljarder. Åtminstone något mer borde gå tillbaka till bostäderna om vi vill rädda klimatet.

Inger Jensen

ordförande HSB Gävleborg

Anders Wallner

verkställande direktör HSB Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons