Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför inget samråd om Junibacken?

Jag trodde i min enfald att vi lever i en demokrati där alla får vara med och bestämma, men nu liknar det mer en diktatur.

Annons

Det är knappt man tror sina ögon när man läser om socialnämnden i Ovanåkers kommun egenhändigt fattade beslut att genomföra en så omfattande flyttkarusell för nedläggningen av Junibacken i Edsbyn utan att först ha inhämtat synpunkter av vare sig oppositionen, anställda, boende eller anhöriga.

Jag trodde i min enfald att vi lever i en demokrati där alla får vara med och bestämma, men nu liknar det mer en diktatur.

Tidigare, i liknande fall, har det varit brukligt att först ha gått ut med ett samråd där alla har fått lämna synpunkter som har legat till grund för beslut.

Men med erfarenheter från den tidigare nedläggning av Lyckebo i Alfta där samma tillvägagångssätt tillämpades kan man förstå att det är en metod som är effektiv men som inte hör hemma i ett demokratiskt samhälle.

Som det står i tidningsartikeln kommer nu en dialog att inledas med de boende och anhöriga. Är inte det något som borde ha gjorts innan beslutet togs?

Det som gör mig mest berörd är hur de äldre som nu måste dansa runt i denna flyttkarusell upplever det. Det har kanske redan flyttat hemifrån eller från korttidsboende och om möjligt kommit till ro och blir på nytt blir utsatta för ännu en smärtsam omställning.

Med den kunskap som både personal och politiker, tjänstemän på olika nivåer inhämtat på senare tid är det nästan ofattbart hur äldre boende blir behandlade.

Jag hoppas att även Urban Sundström menar allvar med sitt uttryck att alternativet är smärtsamt även om det är minst.

Olov Drebäck

ordförande Bollnäs Ovanåkers Demensförening

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons