Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför fredade områden för elkänsliga?

Annons

Svar till Ingvar Persson (8/4) och Ingmarie Granath (12/4).

Det samlade vetenskapliga underlaget ger inget stöd för varken att (1) elkänsliga kan känna närvaron av elektromagnetiska fält eller (2) att deras symtom uppstår under en exponering eller kommer eftersläpande efter en exponering för EMF. Att då skriva att vårt sätt att leva med trådlös teknik har en faktisk negativ biologisk påverkan på människan kan te sig lite obetänksamt.

Att Socialstyrelsen har det yttersta ansvaret var just något jag ville påpeka. Socialstyrelsen, och Världshälsoorganisationen WHO också för den delen, konstaterar att med dagens vetenskapliga underlag finns det inte något stöd för att elkänsliga personer kan känna av eller att deras symptom orsakas av elektromagnetiska fält från till exempel basstationer, mobiltelefoner eller andra trådlösa nätverk.

Man kan då fråga sig, igen, hur IP menar att en "fristad" för elkänsliga ska hjälpa dessa personer om inte besvären orsakas av EMF? Bör kommunen verkligen lägga skattepengar på att utreda ett sådant förslag eller särskild åtgärd gällande EMF då varken Socialstyrelsen eller WHO, på goda vetenskapliga grunder, anser att det finns någon koppling mellan symptom och EMF?

Sedan är det ganska självklart att Socialstyrelsen inte förändrar hela sin ståndpunkt baserat på vad en professor anser sig kunna diagnostisera, om det inte finns ett väldigt starkt underlag, då Socialstyrelsen baserar sina rekommendationer hur det samlade vetenskapliga läget ser ut. Inte heller faller deras bedömning eller ståndpunkt på att enskilda studier, som inte replikerats av andra forskare, indikerar någonting annat. Det är den samlade evidensen som är avgörande.

Jag vill så klart att dessa personer ska må bra, men hur ska man åstadkomma detta genom att åtgärda ett icke existerande orsakssamband?

John Pettersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons