Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför devalvera det svenska språket?

Nog är det märkligt hur språket devalverats i massmedia på senare år.

Annons

Det som förr var ett vackert och begripligt svenskt språk har infiltrerats av en mängd onödiga svordomar, som gör vissa program nästan pinsamma att ta in och lyssna på.

Kan det vara så att vissa människor inte har möjlighet att uttrycka sig utan att använda dessa svordomar? Tidigare ingick det i utbildningen att avstå från sådana ord och uttryck som upplevs stötande för ett stort antal åhörare, men i dag verkar det som om denna språkvård dessvärre inte längre existerar. Det går snart inte att lyssna till något program på radio eller tv utan att bli påmind om denna devalvering av språket.

Tyvärr verkar det som vissa individer vill ”briljera” med den frihet och det dåliga ordförråd som de numera besitter och därmed fördärvar lyssnarvärdet på programmen för väldigt många.

Jag är medveten om att för många är detta ett hemvant sätt att uttrycka sig och att det kan vara svårt att välja sina ord när man står inför en mikrofon, men om man inte klarar det konststycket, så kanske man inte heller är kompetent för uppgiften.

Som väl är tycks det finnas något bättre språkvård i pressen, men även här har det tyvärr smugit sig in en viss uppluckring av språkbruket. Till och med vår jagade vän Hälge har devalverats med detta usla ordförråd.

Jerker Sjölander

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons