Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför brinner det på Håsta?

På kvällen den 1 maj ringde jag brandkåren i Hudiksvall på ett icke akut telefonnummer. Jag ville anmäla att fyra barn tänt en brasa i parken på Håsta.

Annons

Jag tog först mitt samhällsansvar och tillrättavisade barnen, vilket gjorde att de började släcka elden genom att hoppa och stampa på lågorna.

För att barnen skulle förstå allvaret så sade jag att några andra grannar ringt brandkåren och att de därför var tvungna att stanna kvar på platsen för att svara på brandmännens frågor. När barnen väntat i 45 minuter så ringde jag brandkåren och bad dem skicka ut någon i förebyggande syfte och då det dessutom fortfarande pyrde i barnens brasa. Det kunde ha räckt med tio minuters engagemang. Jag bad alltså inte om en regelrätt utryckning. Jag redogjorde för händelseförloppet till den brandman som tog emot samtalet och blev något förvånad då jag nonchalant fick svaret att de inte åkte ut på sådana uppdrag. Det enda förebyggande arbete de utförde var på skolorna. Han undrade även om jag kunde stanna kvar och kontrollera branden? Jag svarade att jag inte ville ta det ansvaret utan ansåg att jag överlämnat ansvaret till räddningstjänsten i och med mitt samtal. Han höll inte med mig, men höll dock med om att bränderna på Håsta var ett problem. Observera att här fanns nu alltså chansen att ta tag i problemet då jag fanns på plats bredvid en pyrande brasa med fyra namngivna barn/ungdomar som bevisligen eldat och som kanske eldat förut.

Efter den här händelsen har det brunnit två gånger till på Håsta med utryckning av brandkåren som följd, inom loppet av två veckor.

Redan dagen efter mitt samtal så brann det rejält. Hur många brandhärdar som hyresgästerna släckt själva vet jag inte.

Som hyresgäst känner man oro och undrar var man ska vända sig när sådant här händer och hur stora ska lågorna egentligen vara innan det anses viktigt och nödvändigt att åka ut och kontrollera? Nästa gång så ringer jag deltidsbrandkåren direkt. Känns tryggare så, även om den är stationerad längre bort…

Orolig hyresgäst

Räddningstjänsten svarar: Självklart hade vi som jobbade 1 maj kunnat komma upp till Håsta för att prata med barnen och som jag sa till dig som ringde om barnen börjar dra fram ris igen så kommer vi direkt. Om du kände dig illa bemött under vårt samtal ber jag så mycket om ursäkt.

Du gjorde det väldigt bra som tog ditt samhällsansvar och tillrättavisade barnen själva vilket också resulterade i att de slutade elda och majbålet slocknade.

Att släpa fram ris på en falnad majkase där de vuxna tidigare har eldat i stor skala tror jag kan vara svårt för oss att förklara hur fel det är.

Gällande ansvaret är det den som tänder majkasen från början som har ansvaret att tillse att den brinner under kontroll ända tills den är helt släckt.

Räddningstjänsten bedriver kontinuerligt arbete gentemot kommunernas ungdomar med att informera och utbilda alla barn som varje år går i förskolan och 7:an på högstadiet. Givetvis pratar vi också med ungdomar i olika sammanhang när tillfälle ges. Finns det ytterligare funderingar eller önskemål om hjälp med förebyggande frågor ställer vi gärna upp med råd och information.

Niklas Bruhn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons